Evenement

Drie buitenplaatsen in Twente

Op 25 augustus 2018 organiseert de Nederlandse Tuinen stichting een bus excursie naar drie buitenplaatsen in Twente. Ook Heemschutleden mogen aansluiten bij deze prachtige excursie

 In de 19de en begin 20ste eeuw lieten rijke Twentse textielbaronnen fraaie buitenplaatsen en landgoederen aanleggen.

Op deze dag zullen wij er drie bezoeken, alle drie worden ze nog particulier bewoond. Stuk voor stuk hebben de huizen en parken een heel eigen uitstraling van intiem tot statig en van vlak tot geaccidenteerd. Wat deze buitenplaatsen verbindt is dat ze alle drie `tuinen hebben die indertijd  ontworpen zijn door de tuin- en landschapsarchitecten Dirk en Pieter (vader en zoon) Wattez.

Het Stroot

Het Stroot is in 1819 gekocht door de rijke Johanna Berendina van Heek, een tante van de overgrootvader van de huidige eigenaren. De villa is organisch gegroeid en heeft daardoor verschillende stijlkenmerken. 

De geometrische tuin met zichtas werd in de jaren twintig ontworpen door Pieter Wattez voor het echtpaar Van Heek-van Hoorn. Daaraan grenzend bevindt zich een besloten vijvertuintje met veel metselwerkelementen van de Haagse tuinarchitect Theodoor Johan Dinn. 

Mien Ruys werd in de jaren dertig aangetrokken voor de inrichting van het eiland. Daaraan herinneren nog de bielzen en reusachtige varens en azalea’s. 

Een curiositeit is de reusachtige Thuja plicata of levensboom, de grootste van Nederland.

De Hooge Boekel

Net als andere “textielfabrikanten” bouwde Herman van Heek in 1924/25 een landhuis op het landgoed De Hooge Boekel.

Het huis De Hooge Boekel, een streng symmetrisch huis, is ontworpen door de gebroeders van Nieuwkerken in een 18de  eeuwse Lodewijk de XIV, neoclassicistiche stijl, met diverse terrassen met ballustraden.

De huidige eigenaar heeft het huis recent geheel opgeknapt.

Ook de tuin heeft hij op basis van oude foto’s, opnieuw laten aanleggen.

Bijzonder zijn de zichtlijnen en de roei- en zwemvijver.

Het Hakenberg

De buitenplaats Het Hakenberg ligt op een stuwwal in het noord oosten van Twente.

Het huis is begin 20ste  eeuw in chaletstijl ontworpen door de streekarchitect Jan Jans.

De koepel in de tuin is van waarde als oorspronkelijk vertrekpunt voor de aanleg van de tuin met de licht- en zichtlijnen.

De landschaparchitecten Wattez en Copijn ontwierpen het landgoed/de tuin in landschapsstijl in harmonie met het omringende landschap.

De renovatie in 2012 zorgde ervoor dat de diverse zichtlijnen weer goed herkenbaar zijn.

De restauratie is in de lijn en geest van de oorspronkelijke aanleg in landschapsstijl.

Erik Blok

De bekende landschapsarchitect en tuinhistoricus Erik Blok, die recentelijk intensief betrokken is geweest bij de restauratie van de Wattez-tuinen van De Hooge Boekel en Het Hakenberg, verzorgt een lezing. 

Kosten:

N.T.s.-donateurs met één introducé ca. € 65,00 p.p.; niet donateurs ca. € 70,00 p.p.

Ook donateurs/leden van Cascade en Heemschut kunnen aan deze excursie deelnemen.

Start- en eindpunt: station Hengelo( Ov), Busexcursie.

Tijd: 9.45 – 18.00 uur

 

Voor meer informatie, ook over kosten en inschrijving www.tuinenstichting.nl

 

 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2018 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.