Evenement

“Holland op zijn Hollandst in droogmakerij de Schermer”  

Tijdens deze excursie ziet u de “Deltawerken van de Gouden Eeuw”: Nederlanders die in 1637 een groot meer met 52 windmolens in een systeem droogmaalden.

In het nieuwe land bouwden zij stolpen, kerken en legden een optimaal watersysteem aan met haakse sloten en dito verkaveling. Dit werkte zo goed dat het systeem van windbemaling tot 1928 functioneerde en er nu nog 11 molens over zijn. We bezoeken molens, stolpen en oude kerken.

Heemschut voerde samen met andere erfgoedorganisaties in 2017 actie om de cultuurhistorie van de ringdijk niet ten onder te laten gaan aan rationeel onvermogen de eeuwenoude dijk als meer dan een technische waterkering te zien. Tijdens de excursie bezoeken we de dijk aan de kant van de Schermer, maar ook aan de kant van de Huijgenwaard waar het waterschap op in cultuurhistorisch opzicht onzorgvuldige wijze de dijk wordt verzwaard. Stelt u zich eens voor als overal in Noord Holland dijken zo worden aangepakt …

Kan het Hollandser? De ringvaart boven, het polderland beneden en alle vormen van cultuur(landschap) daartussen. Excellent ingenieurswerk pur sang waar Hollandsch Glorie nog steeds op voortbouwt. Nog steeds is de kreet bij waterproblemen wereldwijd “Bring in the Dutch”. Dat begon in de Schermer.

 De excursie zal starten om 11:30 en eindigen rond 16:30 uur. 

 

Aanmelden

Locatie
Schermer
Prijzen per deelnemer
€ 47,50
Deelnemers
Maximum: 40
Inschrijvingen: 4

Er zijn nog 36 plaatsen beschikbaar.

Aanmelden


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2018 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.