Evenement

CUYPERSWEEKEND

Op 15 en 16 juni vindt in Roermond het Cuypersweekend plaats.

https://www.cuypershuisroermond.nl/nl/nu-in-het-museum/activiteiten/cuypersweekend-1/cuypersweekend-2019-programma.pdf

Het Cuypershuis organiseert op 15 en 16 juni het Cuypersweekend in Roermond en is dan gratis toegankelijk.

Cuypershuis, Pierre Cuypersstraat 1, Roermond, www.cuypershuisroermond.nl

Tijdens het Cuypersweekend staat de persoon Pierre Cuypers en zijn oeuvre centraal. Het museum bruist dat weekend van de activiteiten en verschillende ‘Cuyperslocaties’ haken in. Met dit weekend worden plekken en gebouwen, die een relatie hebben met architect Pierre Cuypers, in het licht gezet. 

Het museum bruist dat weekend van de activiteiten. Tijdens het Cuypersweekend openen ook andere ‘Cuyperslocaties’ hun deuren. Dit jaar zijn dat VVV Roermond, Caroluskapel, Oude Kerkhof, Munsterkerk, Streekmuseum Stevensweert en kasteel Aerwinkel. 

Programma op zaterdag 15 juni:

De expositie Atelier Frans Nicolas toont 19e-eeuws gekleurd en gebrandschilderd vensterglas (uit de glasvondst van 2014) en laat een overzicht zien van het ontstaan, de werkzaamheden en de ontwikkeling tot hét glasatelier van Nederland. De imposante kartons van het atelier uit het atelier van Frans Nicolas (de ontwerpen op ware grootte van de kerkramen) zijn onlangs onderzocht en gedigitaliseerd. Toch blijft het altijd spannend om de originele werktekeningen te bekijken. Dat kan tijdens het ‘uitrolmoment’ tussen 14 en 14.45 uur in de educatieve werkplaats. Samen met Tine Wouters (archivaris van het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg) en Annemieke Broeke (medewerker Collectie Cuypershuis) bekijkt u een aantal van deze kartons. Ook hoort u meer over de bedrijfsvoering van het atelier en de samenwerking met Pierre Cuypers. Door de vaste presentatie is er ‘instaprondleiding’. Deze start om 14.00 uur in kelder (ruimte leven en werk Pierre Cuypers). Doorlopend is er gratis een wandelroute naar het Oude Kerkhof en de fietsroute naar Kasteel Aerwinkel verkrijgbaar in het Cuypershuis.

Programma op zondag 16 juni:

De expositie Atelier Frans Nicolas toont 19e-eeuws gekleurd en gebrandschilderd vensterglas (uit de glasvondst van 2014) en laat een overzicht zien van het ontstaan, de werkzaamheden en de ontwikkeling tot hét glasatelier van Nederland. Aanleiding voor de expositie Atelier Frans Nicolas is de grote archeologische glasvondst van 2014 gedaan in de binnenstad van Roermond. De glasscherven zijn schoongemaakt en uitgezocht door vrijwilligers van de werkgroep Archeologie Roermond. In de educatieve ruimte vertelt tussen 13.30 en 14 uur Ton Lupak van Restauratieatelier Restaura over de glasvondst en het hele proces, met aansluitend een bezoek aan de expositie Atelier Frans Nicolas. Door de vaste presentatie is er ‘instaprondleiding’. Deze start om 14.00 uur in kelder (ruimte leven en werk Pierre Cuypers).

Doorlopend is er gratis een wandelroute naar het Oude Kerkhof en de fietsroute naar Kasteel Aerwinkel verkrijgbaar in het Cuypershuis.

 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.