Evenement

Uitnodiging ledenreis excursie Drenthe

De excursie heeft als aanleiding en credo het recent van de hand van Bernhard Hanskamp verschenen boek “Gewogen Ruimte, vormgeven aan de provincie Drenthe 1970-2020-2050"

Bernhard Hanskamp is Heemschut lid en met hem is de excursie in goede samenwerking georganiseerd.

De excursie belooft  bijzonder en zeer interessant te worden – veel aandacht voor landschappelijke ontwikkelingen in Drenthe, ook in het kader van het erfgoed.

De excursie vindt plaats per bus (touringcar). U wordt door Bernhard door een groot deel van het prachtige Drenthe gevoerd, dit is ook de reden dat het vertrek ’s morgens om 10 uur gepland staat en de verwachting is dat u ’s middags omstreeks half vijf weer op het vertrekpunt aanwezig bent. Het vertrek vindt plaats vanaf parkeerplaats Zalencentrum Meursinge, Hoofdstraat 48 in Westerbork waar u dus aan het eind van de middag ook weer terugkeert.

De route bestaat uit twee lussen, ’s morgens om de oost en ’s middags om de west. Dit betekent dat we tegen lunchtijd weer terug komen in Westerbork waar aan u  een lunch wordt geserveerd.  

 De richtlijnen van de overheid in het kader Corona worden aangehouden tijdens de excursie.

Vanwege de impact van het Corona virus kan slechts een beperkt aantal deelnemers aan de excursie deelnemen. De bus beschikt over 52 zitplaatsen, directe verwanten kunnen op een 2 persoons bank geplaatst worden, deelnemers die alleen aan de excursie deelnemen krijgen tevens een 2 persoons bank.          

Hoewel nu nog niet bekend is hoe het verloop zal zijn van de aanmeldingen, verwachten we maximaal 32 deelnemers aan de excursie te kunnen laten deelnemen. Ter informatie het dragen van een mondkapje is in de bus verplicht.

De kosten van deelname bedragen € 25,00 per persoon, inclusief lunch. Optioneel kunt u kiezen voor alleen deelname aan de ochtend- of middag ‘etappe’. Geeft u dit aan als u zich aanmeld.

Voor deze heel bijzondere excursie wordt u verzocht u snel aan te melden mede gezien het beperkt mogelijke aantal deelnemers.

Aanmelden bij de secretaris Commissie Heemschut Drenthe, Gerard de Vries, e-mail adres ga.vries@hccnet.nl

U krijgt daarna bericht over uw deelname aan de excursie met dien verstande  dat indien het maximale aantal deelnemers bereikt is op het moment van inschrijving u spijtig genoeg niet zult kunnen deelnemen aan de excursie.

HEEMSCHUT DRENTHE

ledenreis / excursie 10 oktober 2020

Het programma:                                                                                                                                                                                                                        

Vanaf 09.30 uur aankomst en kennismaking – parkeerterrein zalencentrum Meursinge – Hoofdstraat 48 in Westerbork waar de bus gereed staat.

Vertrek om 10.00 uur. Bernhard geeft gedurende de reis achtergrond informatie over specifieke zaken, zoals locaties en plaatsen die ook in zijn boek ‘Gewogen Ruimte’ aan de orde komen. Op specifieke plaatsen vinden korte stops plaats waarbij soms de bus verlaten wordt voor bezichtiging/toelichting over een bijzondere plaats of onderwerp.

Ochtend route, vanuit Westerbork – zonder geheel volledig te willen zijn – naar Elp (ruilverkavelingen – verwoestingen in de oorlog), de Oude Vaart (langste Drentse ‘rivier’), het Oranjekanaal, Schoonloo (de 8 O’s, boerderettes, strubben om de es), Schoonloo-Grolloo,(ruilverkavelingen en bio industrie), Borger (woonwijk Daalkampen), via Borger naar Buinen, Hondsrug (N34), daarna richting Exloo (ruilverkavelingen) daarna via Polweg richting Odoorn, bij het zwembad ‘De Leewal’  stop en korte wandeling, daarna via Oude Rijksweg door naar Odoorn, (‘Ol Domnee’ – RO en 3maal is scheeps-recht) dan richting Klijndijk, vanuit hier naar ’t Haantje (verhaal van de verdwenen boortoren), op weg naar Zweeloo aantal ruilverkavelingen die op de route liggen (ruilverkaveling Sleenerstroom (landbouw) en Mars- en Westerstroom (veel belangen), daarna naar Zweeloo (kunstenaarsdorp en het verhaal van de Prinses van Zweeloo), via de ’Fryslânroute’ naar Westerbork waar lunch. Tevens door Bernhard boekpresentatie ‘Gewogen Landschap’  en mogelijkheid het boek voor gereduceerde prijs aan te schaffen.

Omstreeks 14.00 uur vertrek vanuit Westerbork voor de middag route (zonder geheel volledig te zijn). In de bus gelegenheid tot gedachten wisseling over in de ochtend opgedane ervaringen en de boekpresentatie .

Via de ‘Fryslânroute’ richting Beilen (aandacht voor positie Beilen, de Beilervaart en het Beilermeer) vanuit hier ‘binnendoor’ richting  Dwingeloo via gebied De Mussels (ruilverkaveling) uitkomend omgeving Dwingelderveld, via het mooie dorp Lheebroek (klinkerwegenplan) naar Dwingeloo – vier Havezathen. Vanuit hier via het prachtige Ansen en Ruinen ( met bijzonder geslaagde ruilverkaveling) naar het interessante dorp Ruinerwold. Vanuit hier via Oosteinde (wel of geen dorp) richting Pesse (es van Pesse). Hier komen we voor een kort deel op de A28, waarna we deze bij het dorp Spier weer verlaten. Nu opnieuw door het Drentse hartland via Wijster richting Bruntinge,  passeren onderweg het Linthorst Homan kanaal en reizen via ‘Hamveld’ en ‘Hamslag’ naar Westerbork, waar we verwachten omstreeks 16.30 uur te arriveren bij Zalencentrum Meursinge.

Hier wordt u ter afsluiting van de reis/excursie tijdens een gezellig samenzijn een drankje en een hapje aangeboden.

 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2020 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.