Evenement

Excursie Duurswold

Op dit moment is de excursie volgeboekt. U kunt aanmelden voor de wachtlijst, graag een mail naar info@heemschut.nl Tevens attenderen wij u graag op de bijzondere excursie van de commissie Drenthe, ook op 16 oktober.

Heemschut Groningen organiseert een excursie naar Duurswold, het gebied rond Slochteren in de gemeente Midden-Groningen.

Aan de zuidwestkant grenst het gebied aan de stad Groningen, van waaruit de weg loopt via de groene dorpslinten Harkstede, Scharmer, Kolham en Froombosch naar Slochteren en richting Siddeburen.

De excursie begint in Harkstede met een bezoek aan de vm. hervormde kerk, gebouwd eind 17e eeuw. De kerk heeft een orgel, gebouwd door Arp Schnitger. Erg bijzonder is dat de kerk ook een cachot heeft. Vervolgens vindt er een bezichtiging aan de Fraeylemaborg plaats, een van de mooiste borgen die Groningen rijk is. De borg en bijgebouwen zijn voor 1,8 miljoen euro gerestaureerd en verduurzaamd. Ook de aardbevingsschade is hersteld. Eind mei 2020 waren de werkzaamheden afgerond en sindsdien is de gehele borg weer toegankelijk. Uit bouwhistorisch onderzoek is gebleken dat de huidige borg in elk geval vóór 1300 moet zijn gebouwd als steenhuis. Tot 1971 werd de borg bewoond door de familie Thomassen á Thuessink van der Hoop van Slochteren en werd de borg met het bos verkocht aan de Gerrit van Houten Stichting. De huidige borg is gelegen in een ongeveer 31 hectare groot landgoed, met op het voorterrein een schathuis, waarin een restaurant gevestigd is.
Het middagprogramma bestaat verder uit een bezoek aan Schildwolde en Hellum.

Programma
- 10:20 uur vertrek per touringcar vanaf het hoofdstation Groningen
- Ontvangst met koffie en bezichtiging kerk te Harkstede
- Lunch in het schathuis, restaurant “De boerderij”
- Rondleiding door de borg en koetshuis, aansluitend wandeling rond de borg
- Bezoek aan Schildwolde en Hellum, met onderweg thee
- 17:45 uur aankomst hoofdstation Groningen, einde excursie

 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2021 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.