Evenement

Excursie Heemschut Zeeland

Heemschut Zeeland organiseert op 15 juni 2019 een excursie naar dit prachtige gebied met een bewogen historie.

Niet alleen de strijd tegen het water maar ook de vele gevechten om dit strategische gebied aan de Scheldemond, de toegang tot Antwerpen, hebben hun monumentale sporen nagelaten.

We bezoeken nieuwe en de oude monumenten en zien oude schansen en verdedigingswerken. Maar ook wederopbouwmonumenten, zoals de mooie hervormde kerk in Breskens en het stadhuis van Oostburg. Oude monumenten zoals het enige Belfort van Nederland in Sluis en de deels romaanse, deels gotische Sint-Baafskerk te Aardenburg.

Ook deze gebouwen hebben zwaar te lijden gehad onder het oorlogsgeweld, maar zijn telkens weer in volle glorie herrezen. We zien de omgeving waarin deze kostbaarheden zijn gevat, zoals de wallen van Sluis en het oude polderlandschap met zijn vele kreken. Stedenbouwkundig is het interessant om de aanpak van de moderne wederopbouw in Oostburg te vergelijken met de aanpak in Sluis met historiserende wederopbouw.

We rijden langs de Staatse en Spaanse schansen uit de Tachtigjarige Oorlog naar Aardenburg, de oudste stad van Zeeland met Romeinse wortels. Als kers op de taart is er het vaartochtje over de Wester Schelde met prachtig uitzicht op de vestingwerken van Vlissingen, de passerende zeeschepen en de kustpanorama’s van Walcheren, Beveland en Zeeuws-Vlaanderen. Begin- en eindpunt is het mooie station van Vlissingen, een bijzonder zwierig wederopbouw monument. Daar is ook een ruime parkeerplaats.

 Aangezien met een groepskaart om 10.18 uur de overtocht gemaakt zal worden, dienen de deelnemers zich om 09.45 uur bij de vertrekhal van de ferry in Vlissingen (vrijwel naast het station) te verzamelen. In Breskens staat een bus gereed met een gids van het Gidsenteam Zeeuws-Vlaanderen. De gids zal zowel in de bus als op locatie uitleg geven. We lunchen in Oostburg. Een afsluitende borrel wordt u aangeboden door de gemeente Sluis in het charmante doopsgezinde kerkje te Aardenburg. Naar verwachting zijn we omstreeks 18.45 uur weer terug in Vlissingen.

__________________________________________________________________________

Aanmelden voor deze excursie kan tot uiterlijk 7 juni via zeeland@heemschut.nl o.v.v. uw naam, aantal personen en volledige adresgegevens, incl. (mobiel) telefoonnummer.

U ontvangt daarna een bevestiging met betaalgegevens. 

Uw telefonische aanmelding kan via 0118-670607 (mevr. Jacquelien van Gelderen).

Deelnamekosten: € 40,- voor Heemschutleden en € 45,- voor niet-leden.

Deze excursie wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Zeeland en de gemeente Sluis.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.