Evenement

Excursie Koloniën van Weldadigheid

Op vrijdag 11 oktober 2024 organiseert de commissie Drenthe een excursie naar Frederiksoord en Wilhelminaoord.

Op vrijdag 11 oktober 2024 organiseert de commissie Drenthe een excursie naar Frederiksoord en Wilhelminaoord. Beide plaatsen markeren de start van een ongekend sociaal-maatschappelijk experiment, de Koloniën van Weldadigheid. Inmiddels behorend tot het Unesco Wereld Erfgoed.

Als eerste kolonie wordt in 1818 de Proefkolonie Frederiksoord opgericht. Hier in Zuidwest-Drenthe komen de eerste 53 boerderijtjes om de arme stedelingen woeste gronden te laten ontginnen en te leren boeren. Hun kinderen gaan er verplicht naar school en er is een eigen ziekenfonds. Er komen kerken, winkels, scholen en zelfs rustoorden. Met deze sociale voorzieningen loopt de Maatschappij van Weldadigheid 80 jaar vooruit op de rest van Nederland en wordt daarmee beschouwd als de bakermat van onze verzorgingsstaat.

Het programma omvat:

10.00 uur vertrek per bus vanaf station Meppel, koffie in het koloniemuseum, inleiding door Minne Wiersma in de historie van de Koloniën van Weldadigheid en Bernard Stikford over de betekenis van de werelderfgoed status.

Omstreeks 12.15 lunch en aansluitend bezoek aan het museum. Om 15.00 uur een verfrissing in het restaurant van het museum en daarna een rondrit met een gids naar de diverse elementen van de koloniën in Frederikoord en Wilhelminaoord. Omstreeks 17.00 uur terug bij het station Meppel.

Kosten van de excursie, inclusief lunch en andere versnaperingen: €50,-

Aanmelden

Locatie
Meppel
Prijzen per deelnemer
€ 50,00
Deelnemers
Maximum: 50

Aanmelden


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.