Evenement

Excursie Peel - Limburg 10 mei 2024

Deze cursus is momenteel volgeboekt. U kunt voor de wachtlijst contact opnemen met Angelique van Kampen, via kampen@heemschut.nl

Commissie Limburg van Bond Heemschut organiseert op 10 mei 2024 een excursie in het grensgebied van Brabant en Limburg. De Groote Peel, dat zijn naam ontleent aan locus Paludosus, is een moerassige streek waar vanaf het laat paleolithicum sporen van bewoning zijn aangetroffen. Vanaf de late middeleeuwen ontstond in dit gebied een complex van boerderijen die langzaam uitgroeiden tot kerkdorpen zoals Meterik, America en Griendtsveen. Op deze locaties en onderweg daarnaar toe vertelt drs. Jos Schatorje, voormalig directeur Limburgs Museum, over de geschiedenis van het landschap, de archeologie, de ontginning van het gebied door landbouwers en grootgrondbezitters en de daarmee samenhangende infrastructuur en de industrialisatie.

Kortom een boeiende excursie die om 10:00 uur start bij het station Horst-Sevenum (gratis parkeren), een waterstaatsstation type SS ‘vijfde klasse’. Vandaar rijden wij per touringcar naar de Kantfabriek in Horst voor koffie/thee en Limburgse vlaai. Daarna gaan wij via de beltmolen Eendracht maakt Macht in Meterik naar America, het geboortedorp van Jack Poels van Rowwen Héze. Vervolgens langs het defensiekanaal, dat deel uitmaakte van de Peel-Raamstelling, naar Griendtsveen, alwaar bij de St. Barbarakerk Toon Kortooms, bekend van de streekroman Mijn kinderen eten turf, is begraven.

Even verderop in Herberg De Morgenstond gaan wij omstreeks 13:00 uur aan tafel voor een eenvoudige doch voedzame lunch. Daarna bezoeken wij de Lambertuskerk in Horst van Alphons Boosten. Deze kerk werd gebouwd op de fundamenten van de middeleeuwse kerk die, na een aantal ingrijpende verbouwingen o.a. door Pierre Cuypers, in november 1944 door de Duitsers werd opgeblazen. De kerk herbergt een schat aan middeleeuwse houten beelden. Na het bezoek aan Horst vertrekt de bus omstreeks 17:00 uur naar het station van Horst-Sevenum.

Prijzen per deelnemer: € 55,00 incl. koffie/thee, vlaai en lunch.

Op de foto Villa Sphagnum, gebouwd in 1897 in opdracht van Van der Griendt - foto Marianne van der Elsen

Deze excursie is momenteel volgeboekt, voor de wachtlijst graag contact opnemen met kampen@heemschut.nl


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.