Evenement

Excursie Wieringen 30 mei 2024

Op donderdag 30 mei organiseert Heemschut Noord-Holland in samenwerking met de historische vereniging Wieringen en het Wieringer Eilandmuseum een excursie voor Heemschutleden en hun partners rond het thema Wieringen 100 jaar.

PROGRAMMA

10.00-10.30 uur     Ontvangst bij restaurant De Basalt in Den Oever met koffie en thee en een Wieringer Jodenkoek

11.00 uur               Vertrek voor het ochtendprogramma per bus langs en met diverse stopplaatsen bij interessant cultureel erfgoed

12.30 uur               Lunch bij restaurant De Basalt, Den Oever

13.30 uur               Vertrek voor het middagprogramma per bus. Rondleiding met gids door het Wieringer Eilandmuseum en de tentoonstelling Toen Wieringen nog Wieringen was.

15.30 uur               Afsluiting met drankjes en met borrelhapjes bij het museum.

16.30 uur einde programma

De kosten zijn € 55 per persoon.

Interessant cultureel erfgoed op Wieringen zijn onder andere:

* De Michaëlskerk in Oosterland. Dit is een eeuwenoude mystieke plek met het vermaarde Teschemacherorgel uit 1762, aan de crypte is eeuwenlang nauwelijks iets veranderd en de toren biedt een fenomenaal uitzicht over de Waddenzee.

* Bijzondere kerken in Hippolytushoef en op Westerland staan eveneens eeuwenoude kerken.

* De Heidense Kapel. Sint Willibrord, de apostel der Friezen, zou al in 704 deze heidense plek gekerstend hebben met een houten kerkje. In 2017 is deze kapel volledig gerestaureerd en is nu een veel bezochte plek geworden.

* Molen De Hoop. De molen, vermoedelijk gebouwd rond 1654, is de kleinste korenmolen in Noord-Holland en regelmatig weer in bedrijf voor het malen van graan.

* De Waddenzee staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het wad ten noorden van Wieringen is zeer toegankelijk en bestaat uit diepere geulen die altijd water bevatten en ondiepere platen die door de getijbeweging bij eb droogvallen en waarover dan (wad)gelopen kan worden.

* Het Waddenbelevingspunt. In Den Oever is een uitkijkpunt over de Waddenzee met zicht over natuurgebied ‘t Schor, de leidam met grootste lepelaarskolonie van Europa.

* De illustere Duitse kroonprins Wilhelm woonde na de Eerste Wereldoorlog onder primitieve omstandigheden op Wieringen. Toen hij in 1923 na vijf jaar in ballingschap terugkeerde naar Duitsland liet hij veel sporen achter die herinneren aan zijn historische verblijf.

 

Aanmelden

Locatie
Wieringen
Prijzen per deelnemer
€ 55,00
Deelnemers
Maximum: 50

Aanmelden


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.