Evenement

Fototentoonstelling Amsterdamse tuinhuizen binnen de Singelgracht

Bij stadsherstel Amsterdam, is van nu tot en met 14 juni een bijzondere fototentoonstelling te zien, gewijd aan de tuinhuizen binnen de Singelgracht.

https://www.stadsherstel.nl/94/diversen/nieuws/details/amsterdamse-tuinhuizen-tentoonstelling-en-lezing/?id=10343

 

Amsterdamse tuinhuizen binnen de Singelgracht

HEDEN TOT EN MET 14 JUNI

Plaats:
Stadsherstel Amsterdam N.V.
Amstelkerk, Amstelveld 10
1017 JD Amsterdam

Elke werkdag van 9 tot 17 uur
020-5200060
info@stadsherstel.nl
Toegang is gratis

Deze fototentoonstelling is gewijd aan één van de meest onbekende aspecten van deze werelderfgoedstad, namelijk de tuinhuizen binnen de Singelgracht. Er bestaat over dit onderwerp niet veel literatuur of documentatie. Samensteller Hans Tulleners heeft in het verleden veel onderzoek naar tuinhuizen gedaan en daarvan is gebruik gemaakt bij de selectie en voor de teksten bij deze tentoonstelling.Mogelijk werden deze huisjes in het groen gebouwd met een bepaalde functie: als het weer het toeliet konden de bewoners van het grachtenhuis en hun gasten zich hier aangenaam verpozen, om te ‘chillen’ zeggen jongeren tegenwoordig. De belangrijkste reden om zo’n tuinhuis te bouwen was echter een louter esthetische. De gebruikers van het hoofdhuis waren met gasten vaak in de zaal op de eerste verdieping in het achterhuis en hadden vanuit die zaal het mooiste gezicht op hun keurtuin en het tuinhuis, een architectonisch afsluiting van hun kavel. Duitsers noemen dit ‘Aussichtsarchitectur’, gebouwd om het uitzicht te veraangenamen.


Het tuinhuis beleefde zijn grote bloei in de achttiende eeuw. Het groeide in deze periode uit tot een architectonisch kleinood, meestal fraai versierd en verlevendigd door sculptuur. 
Er zijn op dit moment welgeteld meer dan 300 tuinhuizen binnen de Singelgracht, van historisch tot modern. Een aantal van de belangrijkste tuinhuizen is bewaard gebleven op hun oorspronkelijke plaats of soms overgebracht naar andere tuinen binnen en buiten Amsterdam.

Plaats: 
Stadsherstel Amsterdam N.V.
Amstelkerk, Amstelveld 10
1017 JD Amsterdam

Elke werkdag van 9 tot 17 uur 
020-5200060
info@stadsherstel.nl
Toegang is gratis

 

 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.