Evenement

Go West, jong erfgoed!

Excursie van de Westergasfabriek naar inspirerend Nieuw-West in Amsterdam.  

 

Op vrijdag 30 augustus organiseert Heemschut Amsterdam een excursie naar en door de stadsdelen West en Nieuw-West. We beginnen de dag op het terrein van de Westergasfabriek. Dit 19de-eeuwse industriële erfgoed is in de afgelopen decennia stapje voor stapje herontwikkeld. Het voormalige gasfabriek terrein, vrijwel puntgaaf behouden, is inmiddels een dynamisch stukje stad.

Hoewel Nieuw-West met zijn tuinsteden pas na de Tweede Wereldoorlog is gerealiseerd, valt er voor liefhebbers van het gebouwde erfgoed meer dan genoeg te beleven. Gebouwd op basis van de vooroorlogse plannen van architect en stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren, is het licht-lucht-ruimte dat hier de klok slaat: het modernistische credo. De gestandaardiseerde woningbouw uit de jaren vijftig en zestig was zeer invloedrijk. De mengeling tussen laag-, middel- en hoogbouw, duplex- en galerijwoningen en portieketageflats in dit stadsdeel vond overal in ons land navolging.

Daarnaast bevinden zich in Nieuw-West ook monumentale objecten zoals het rijksmonument de Sloterhof, een hoogtepunt van de naoorlogse woningbouw in Slotervaart. Sinds 2007 is het gebied deels gemeentelijk beschermd stadsgezicht. Enkele van deze complexen zijn, mede dankzij de inzet van Heemschut, behouden; zoals de Knijtijzerflats, het Abraham Staalmanplein en het Calvijn met Junior College. Ook gaan wij langs enkele bijzondere voorbeelden van naoorlogse gebouwgebonden kunst.

De excursie is onder begeleiding van kunsthistoricus Norman Vervat, lid van Heemschut Amsterdam. Lunch en borrel zijn inbegrepen.

Aanvang:            11.00 uur op het Westergasterrein met koffie en wandeling onder leiding van gidsen.

Lunch:                  13.00 uur in Café Restaurant Amsterdam. Vertrek om 14.00 uur voor busrit naar Nieuw West. Bezoek Van Eesterenmuseum en wandeling door buitenmuseum Slotervaart.

Afsluiting:           17.00 uur met borrel. Om ca 18.00 uur vertrek richting station Amsterdam Centraal.

 


 

Aanmelden

Locatie
Amsterdam
Prijzen per deelnemer
Leden: € 54,00
Niet leden: € 59,00
Deelnemers
Maximum: 50

Aanmelden


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.