Evenement

“Holland op zijn Hollandst in droogmakerij de Schermer”  

Op 7 juli bezoekt u tijdens een excursie van erfgoedvereniging Heemschut 'Holland op zijn Hollandst' in de droogmakerij de Schermer. Tijdens de rondrit door de Schermer zullen de innovaties op waterstaatkundig terrein worden toegelicht.

Zullen ook de molenverplaatsingen aan de orde toekomen. Maar bovenal zal u gaan genieten van het fraaie ensemble van molens, stolpen, kerken, waterlopen en het open polderlandschap. In een korte periode werden met behulp van molens grote binnenmeren als de Wormer, Purmer, Beemster, de Huijgenwaard en de Schermer drooggemalen. Projecten, die moeiteloos vergelijkbaar zijn met de Zuiderzeewerken, de deltawerken in Zeeland of het actuele Building with Nature waar Nederland wederom voorop loopt in de wereld. Hoogstandjes van vernuft en innovatieve waterstaatkundige technieken.

De droogmakerijen uit de Gouden Eeuw werden ooit in een dissertatie getypeerd als “lofwaerdighe dijckagies en miserabele polders”, want waterstaatkundig State of the Art, maar financieel door torenhoge overheidseisen niet echt een succes. De gepleegde investeringen hebben eigenlijk nooit het rendement opgeleverd dat was beoogd.

Inmiddels is de Schermer geen ‘miserabele’ polder meer. En de ringdijk bewijst nog steeds dat het terecht ooit ‘lofwaerdigh’ werd genoemd. Heemschut voerde samen met andere erfgoedorganisaties in 2017 actie om de cultuurhistorische kwaliteiten van de ringdijk onder de aandacht van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier te brengen.
Centraal zal staan de Westfriese Omringdijk, die deel uitmaakt van de ringdijk en het plan van aanpak van het Hoogheemraad om deze dijk te versterken. Getoond zal worden de dijkversterking aan de kant van de Huijgenwaard, waarbij met het waterschap geen rekening heeft gehouden met de cultuurhistorische betekenis van de dijk. Ook maken we een wandelexcursie langs de Schermerdijk waar werkzaamheden nog niet plaats vonden. De verschillen zullen voor zich spreken.

Kan het Hollandser? De ringvaart boven, het polderlandschap beneden en alle vormen van Hollandsch cultuur(landschap) daartussen. Excellent ingenieurswerk pur sang waar Hollandsch Glorie nog steeds voortbouwt. Nog is de kreet bij waterproblemen wereldwijd “Bring in the Dutch”. Dat begon allemaal in de Schermer.

 De excursie zal starten om 11:30 en eindigen rond 16:30 uur. 

Hier het volledige programma en kaart

 

Aanmelden

Locatie
Schermer
Prijzen per deelnemer
€ 47,50
Deelnemers
Maximum: 40

Aanmelden


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2018 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.