Evenement

Lunch lezing dinsdag 5 december a.s. windmolens

Iedere eerste dinsdag van de maand organiseren wij de Heemschut Lunchlezing! Dinsdag 5 december Molenaar Christian Pfeiffer over het behoud van windmolens. De lezing vindt online plaats van 12:00 tot 13:00 uur via Zoom.

Heemschut spreekt zich vanaf het begin uit tegen de sloop van molens. Molenaar Christian Pfeiffer vertelt in de lunchlezing hoe de strijd voor het behoud van de windmolens de monumentenzorg tekende. Een strijd die nog steeds actueel is.

Een uniek nederlands fenomeen

Eeuwenlang werden windmolens gezien als bittere noodzaak voor het maken van alle noodzakelijke producten. De wind werd ingezet om polders droog te malen, koren te malen, hout te zagen, maar ook om andere industriële producten te maken zoals verf, mosterd, stoffen en nog veel meer. Dat er duizenden wieken draaiden aan de Nederlandse horizon, was daarmee volstrekt normaal.

Net als vandaag de dag wekte dat meer weerstand op dan een geval van nostalgie. Sterker nog, er waren genoeg tegenstanders die windmolens maar horizonsvervuiling vonden. Tot de nieuwe technieken in de 19e eeuw, zoals de stoommachine en de zuiggasmotor, de sloop van duizenden molens inleidde. Langzaam daalde het besef in dat met de sloop van al die molens een uniek Nederlands fenomeen dreigde te verdwijnen. Aan het begin van de 20e eeuw was de toestand zo dramatisch dat actiegroepen ontstonden voor de redding van de windmolen.

 

Via deze link kunt u deelnemen aan de lezing


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.