Evenement

Lunchlezing 7 mei: Scholen slopen kan niet meer

Dinsdag 9 mei is de volgende Heemschut Lunchlezing. Dit keer is het woord aan Wilma Kempinga, oprichter van Stichting Mevrouw Meijer. De lezing vindt online plaats van 12:00 tot 13:00 uur via Zoom.

Scholen slopen kan niet meer

Wilma neemt ons tijdens deze lezing mee in het werk van Mevrouw Meijer, een stichting die de kennis en het maatschappelijk bewustzijn van het belang van goede schoolarchitectuur bevordert. 

In Nederland staan we voor een grote opgave als het om scholen gaat. In heel Nederland gaat het om 5000 scholen waarmee komende jaren 'iets' moet gebeuren. Elke gemeente maakt een eigen Integraal Huisvestingsplan (IHP) voor 5 jaar. Hiervoor worden adviesbureaus ingehuurd die de bestaande voorraad scholen inventariseren. Vaak is het bouwjaar van scholen al genoeg reden om te besluiten tot sloop: in 99% van de gevallen wordt gezegd dat scholen gedateerd zijn, ongeschikt, niet duurzaam, te weinig uitstraling hebben en te duur zijn in exploitatie. Slopen maar. Stichting Mevrouw Meijer doet hier 15 jaar onderzoek naar schoolarchitectuur. Met de resultaten van dit onderzoek kunnen zij de redenen voor sloop weerleggen. Ook heeft de Stichting inmiddels een ruime hoeveelheid voorbeelden van geslaagde transformatie. 

In deze lezing geeft Wilma ons handvatten voor invloed op de besluitvorming en laat zij zien hoe 'gewone' scholen onderdeel zijn van jong erfgoed in Nederland. Het belooft een enthousiaste presentatie te worden over een belangrijk onderwerp. 

Over Wilma Kempinga

Wilma Kempinga is oprichter en drijvende kracht achter het  ideële bureau Mevrouw Meijer. Mevrouw Meijer bevordert de kennis en het maatschappelijk bewustzijn van het belang van goede schoolarchitectuur. Mevrouw Meijer doet dit door middel van onderzoek, opinievorming en overdracht. www.mevrouwmeijer.nu

U kunt hier deelnemen


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.