Evenement

Lunchlezing 9 april - Brutalisme: van verguisd naar bejubeld?

Dinsdag 9 april is de volgende Heemschut Lunchlezing. Dit keer is het woord aan Martijn Haan, sociaal geograaf en één van de auteurs van BRUUT - Atlas van het Brutalisme in Nederland. De lezing vindt online plaats van 12:00 tot 13:00 uur via Zoom.

Over deze lezing

Brutalisme is een gevierde en verguisde stroming in de naoorlogse architectuur. De kenmerken? Ruw beton, imposant, intimiderend, sculpturaal, grotesk, subtiel en lomp. Bekende Nederlandse voorbeelden zijn het Stadhuis van Terneuzen, de Aula van de TU Delft en het Evoluon in Eindhoven. 

De laatste jaren is er sprake van een brutalistische renaissance. Brutalisme krijgt steeds meer aandacht in reguliere en vakmedia. Op social media zijn groepen waarin die betonnen monsters worden gedeeld razend populair. Brutalisme is doorgedrongen tot de mainstream. 

Dat wil niet zeggen dat er zorgvuldig met ons brutalistisch erfgoed wordt omgesprongen. De Beurs in Almere werd een paar jaar geleden gesloopt, Blakeburg in Rotterdam en Androclus in Utrecht staan op de nominatie voor sloop, Leeuwenburg in Amsterdam wordt op dit moment onherstelbaar verminkt. Maar er zijn ook hoopgevende signalen. Maaskants Bunker in Eindhoven en Metro Oostlijn in Amsterdam werden getransformeerd ‘met behoud van hun brutalistische dna’.

Deze lezing begint met een korte geschiedenis van het brutalisme, de definitie en de belangrijkste kenmerken. De meest bijzondere brute gebouwen van Nederland passeren de revue.     

De makers van BRUUT schrijven in het voorwoord dat zij hopen dat door hun boek één brutalistisch gebouw monument wordt en één voor sloop wordt behoed. Is dit doel bereikt? 

Over Martijn Haan

Sociaal geograaf Martijn Haan is een van de auteurs van BRUUT - Atlas van het brutalisme in Nederland. Hij is groot liefhebber van beton en Oost-Europa, maar niet per se in die combinatie. Hij schrijft op Oostblog.info over zijn reizen langs brutalistische, modernistische en socialistische architectuur en leidt in zijn betonsafari’s en betontours groepen betonliefhebbers langs de bruutste gebouwen van Nederland. 

U kunt via deze Zoomlink deelnemen.  

 

Beeldmateriaal: Bart van Hoek


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.