Evenement

Meer Straatwaarden; een pleidooi voor erfgoed-maken als engagement

Op 22 mei vindt in Pakhuis de Zwijger de bijeenkomst plaats over Meer Straatwaarden. Een pleidooi voor erfgoed-maken als engagement. Wat betekent het nieuwe erfgoed-maken en wie maakt het ?

https://dezwijger.nl/programma/meer-straatwaarden

 

22 MEI, PAKHUIS DE ZWIJGER AMSTERDAM, TIJD 20.00 UUR, IJ ZAAL 

OPGEVEN VIA DE SITE VAN PAKHUIS DE ZWIJGER

WAAROM ERFGOED EN COOPERATIEVE GEBIEDSONTWIKKELING MEER OVEREENKOMEN DAN JE DENKT.

Cultureel erfgoed wordt vaak geassocieerd met top-down benoemde (kunst)historische waarde. Een misvatting, vinden de auteurs van het boek 'Meer Straatwaarden: Een pleidooi voor erfgoed-maken als engagement'. Erfgoed is steeds meer onderdeel van het vormgeven van de leefomgeving en de roep om participatieve betrokkenheid klinkt steeds luider. Met erfgoedprofessionals, stadmakers en beleidsmakers gaan we aan de hand van de publicatie in gesprek. Wat betekent het nieuwe erfgoed-maken en wie maakt het?

 

Over het Straatwaarden-project

Het Straatwaarden-project verkent nieuwe praktijken in de omgang met erfgoed in onze leefomgeving. Tijdens deze editie van Urban Books wordt de tweede publicatie in het onderzoeksproject “Straatwaarden” gepresenteerd. Dit onderzoeksproject is een samenwerking van  het lectoraat Cultureel Erfgoed van de Reinwardt Academie AHK, Faculteit Play & Civic Media HvA, Sustainism Lab en Gordion Cultureel Advies. ErfgoedAcademie is partner bij het project.

Het onderzoek presenteert erfgoedvorming en de vormgeving van de leefomgeving als een continu, maatschappelijk ontwerpproces. Waar in het lopende debat over stedelijke ruimtes steeds meer gesproken wordt over ‘stadmaken’, zo verschuift hier het blikveld van ‘erfgoed’ naar ‘erfgoed-maken’. In deze dynamische context ontvouwt zich een nieuw speelveld, waar ‘heritage-making’ en ‘placemaking’ zich met elkaar verweven. Straatwaarden opent daarmee de discussie voor een toekomstige erfoedagenda.

Meer Straatwaarden: Een pleidooi voor erfgoed-maken als engagement. Met bijdragen van Riemer Knoop en Michiel Schwarz (samenstelling en redactie), Nancy van Asseldonk, Joost Beunderman, Diana Krabbendam, Sabrina Lindemann, Steven ten Thije, Martijn de Waal en Karin Westerink. (Amsterdam: Reinwardt Academie AHK, mei 2019).

 

 

 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.