Evenement

Stedelijke transformatie met industrieel erfgoed als inspiratiebron in Deventer

De prachtige Middeleeuwse Hanzestad Deventer ontwikkelde zich in de negentiende en twintigste eeuw tot een echte industriestad.

Toen in 1880 de stad niet langer een vestingstad was kwam er dichtbij het bekende Bergkwartier, een gebied vrij waar een nieuwe wijk ontstond met industriële gebouwen en (bedrijfs)woningen, de Raambuurt. In de jaren twintig tot zestig van de vorige eeuw werd er daarnaast een grootschalig en nieuw industriegebied gecreëerd - het Havenkwartier. Beide gebieden maakten de afgelopen jaren een belangrijke transformatie door!

Het industrieel erfgoed is inspiratiebron geworden voor nieuwe generaties!

Deze kant van Deventer bruist van creativiteit en nieuwe economische initiatieven. De Raambuurt is omgevormd tot een stedelijke woonbuurt met onder meer een eigen regionale brouwerij en proeverij. Het Havenkwartier is een centrum van innovatie en ontmoeting. Beide gebieden hebben door een moderne aanpak (Bottom up i.p.v. top down) een hele eigen identiteit gekregen. Alles is ontwikkeld met liefde voor het erfgoed!

We leiden u graag rond in beide gebieden en vertellen het hele verhaal! We bezoeken diverse panden en horen van de gebruikers zelf hoe het tot stand gekomen is en waar hun passie ligt. O.a. De bij de transformatie betrokken architecten, het archeologiedepot van de stad, en ondernemers die zelf een machinefabriek omtoverden tot werkplek. Zoveel moois en zoveel verhalen…

We lopen door beide gebieden en vertellen het verhaal van opkomst, verval én vernieuwing die zo kenmerkend zijn. 

Programma:

- Ontvangst bij Stichting Industrieel Erfgoed (SIED)
- Rondleiding door Sluiskwartier
- Korte introductie over behoud en transformatie industrieel erfgoed
  architect Martin kleine Schaars- Bezoek aan het Archeologiedepot
- Lunch Havenkwartier
- Rondleiding Havenkwartier
Afsluiting

De dag begint om 10.30 uur en eindigt om 17.00 uur

U bent van harte welkom

Aangezien onze leden zich ook telefonisch of per e-mail opgeven klopt het aantal beschikbare plaatsen wat u hieronder ziet niet. Zodra u zich niet meer kunt inschrijven vermelden wij dit op de website. 

Aanmelden

Locatie
Deventer
Prijzen per deelnemer
Leden: € 35,00
Niet leden: € 40,00
Deelnemers
Maximum: 40

Aanmelden


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2021 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.