Nieuwsbericht

'Monumenten kunnen ook meegroeien met de tijd'

Het is niet zo dat monumenten altijd hetzelfde moeten en zullen blijven. Monumenten kunnen ook meegroeien met de tijd. Dat zei Karel Loeff van Erfgoedvereniging Bond Heemschut gisteravond in de uitzending van EĆ©nVandaag over de aanwijzing van twee Rijksmonumenten.

In de uitzending stond onder meer Maurice Witvoet uit Enschede centraal. Hij is eigenaar van een benzinepomp en stelt dat hij zit met een niet rendabel bedrijf. Maar doordat het gebouw een Rijksmonument is, kan hij noodzakelijke veranderingen niet doorvoeren. En dat zou wel eens het einde kunnen betekenen van zijn familie-bedrijf.

"Monumenten kunnen ook meegroeien met de tijd. Dat hebben ze ook altijd gedaan. Maar dat moet wel op een manier die past bij de waarden van het monument" zo stelt Karel Loeff in reactie op het verhaal. "In het geval van het pompstation en het tanken over de grens is dat er wellicht een ander probleem is dan de aanwijzing tot Rijksmonument. Wat je ook wel ziet is dat monumenten bijdragen aan belevenis en misschien is dat iets waar je een nieuw verdienmodel uit zou kunnen putten."

Het tankstation aan de Gronausestraat in Enschede werd ontworpen door Sybold van Ravesteijn, die ook Diergaarde Blijdorp ontwierp en het inmiddels gesloopte Rotterdam Centraal Station. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed vindt het "een zeldzaam gaaf bewaard gebleven 'symbool van de opmars van het gemotoriseerde verkeer na de oorlog". 

 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2023 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.