Nieuwsbericht

41 Onderofficierswoningen Oranjebuurt Assen gered

Bijna twaalf jaar geleden maakte Manfred Mauritz, destijds lid van bestuur van Heemschut Drenthe zich in deze rubriek sterk voor het behoud van 41 onderofficierswoningen in de Oranjebuurt van Assen. De woningen hebben ‘karakteristieke waarde’ schreef Mauritz en zijn ‘van historisch belang’ voor de garnizoensstad.

Ook de tuinen zijn waardevol, omdat niet alleen de benedenwoningen, maar ook de bovenwoningen een eigen stukje grond hadden. Zo konden onderofficieren die een bovenwoning hadden, ook een moestuintje aanleggen.

In 2007 waren de woningen toe aan een onderhoudsbeurt, maar de eigenaar vond dat te kostbaar en koos voor sloop en nieuwbouw. Heemschut Drenthe was het daar niet mee eens en pleitte samen met anderen voor renovatie.

Daarna volgde een jarenlang touwtrekken, waarbij onder andere de gemeente Assen en de eigenaar, woningstichting Omnia, betrokken waren. Uiteindelijk valt er goed nieuws te melden: de onderofficierswoningen blijven behouden. Wel komt er een stevige opknapbeurt, waarbij vooral het interieur wordt aangepast. Wat het miljoenenproject gaat opleveren, is daarom nog niet helemaal duidelijk. De gemeente Assen heeft in ieder geval de eis gesteld dat de voorgevels van de officierswoningen, die aangemerkt zijn als gemeentelijke monument, gespaard blijven.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2023 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.