Nieuwsbericht

Meld bedreigd erfgoed aan voor Europese prijs

Europa Nostra, de belangrijkste Europese organisatie die zich inzet voor cultureel erfgoed,  is op zoek naar bedreigde erfgoedparels in Europa – zoals een historisch monument of een groep historische monumenten, een archeologische site, een historisch park, een museum, roerend of immaterieel erfgoed. Weet u een bedreigde erfgoedparel? Meld het dan aan voor het 7 Most Endangered Programme!

In heel Europa wordt erfgoed bedreigd door verwaarlozing, te weinig geld, niet passende ontwikkelingen, conflicten of door andere natuurlijke oorzaken die ofwel gerelateerd zijn aan de mens, ofwel aan de klimaatsverandering.

In 2013 was de eerste editie van het 7 Most Endangered Programme, dit jaar zal de zevende editie zijn. Europa Nostra wil middels deze lijst Europa’s meest bedreigde erfgoed in kaart brengen. Op deze manier wordt er bewustzijn gecreëerd voor bedreigd erfgoed in Europa en wordt er ook geprobeerd de 7 uiteindelijk geselecteerde erfgoederen te beschermen en te redden. Onderdeel zijn van het 7 Most Endangered Programme werkt niet alleen bevorderend voor bijvoorbeeld openbare of particuliere ondersteuning, maar kan er ook voor zorgen dat het geselecteerde erfgoed een EIB Erfgoedsubsidie ter waarde van 10.000 euro kan winnen die gebruikt kan worden om bijvoorbeeld actie te ondernemen of maatregelen te treffen voor de bedreigde erfgoedsite.
 
Het 7 Most Endangered Programme is onderdeel van Europa Nostra in samenwerking met het Instituut van de Europese Investeringsbanken (EIB-instituut). Ook wordt het gesteund door het Creative Europe Programme van de Europese Unie.

Heeft u suggesties voor een Nederlandse nominatie stuur dan een bericht naar info@heemschut.nl

 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2021 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.