Nieuwsbericht

9.000 euro voor behoud huisje Aafje van de Bibber

Heemschut draagt 9.000 euro bij aan het behoud van het huis van Aafje van de Bibber in Volendam. De bijdrage is bestemd voor de aankoop van de schipperswoning uit begin twintigste eeuw door de stichting Aafje van de Bibber. Met de aankoop wordt recht gedaan aan de laatste wens van de erflaatster en blijft het volstrekt unieke interieur behouden en toegankelijk.

De bijdrage werd tijdens de Algemene Vergadering van Leden in Dordrecht uitgereikt door voorzitter Henk Hellegers. José Zuidhof en Peter Veerman, bestuursleden van de stichting Aafje van de Bibber, namen de bijdrage in ontvangst.

Het huisje van Aafje van de Bibber is het oudste Volendammer huisje dat nog in oorspronkelijke staat verkeerd. Het huisje werd in 1912 voor ƒ 900,- gekocht door het echtpaar Schilder, die later de bijnaam Bibber kregen. Samen kregen zij 11 kinderen, waaronder Aafie Schilder.  

Na de dood van haar ouders bewoonde Aafje, samen met haar zus Hille, het huis zoals haar ouders dat hadden ingericht. Het gladhouten interieur, de bedstee en de groene keuken bleven bewaard. Tevens is het huisje van Aafje het enige Volendammer huisje zonder badkamer. In de loop der jaren werd wel een WC toegevoegd onder de trap.

In januari 2023 overleed Aafje op 98-jarige leeftijd. Ze stond bekend als een gastvrij iemand bij wie de deur altijd open stond. In haar laatste wilsbeschikking heeft Aafje aangegeven dat het haar nadrukkelijke wens is dat haar huisje, met name het interieur, behouden blijft voor de Volendammer cultuur.

Kuijper van Harpen-fonds

De bijdrage is afkomstig uit het Kuijper van Harpen-fonds, ondergebracht bij Ars Donandi. De bestemming van dit fonds is voor restauratie en behoud van (gemeentelijke) monumenten. Vorig jaar is eenzelfde bedrag bestemd voor het herstel van drie monumentale kunstwerken.

 

Lees hier meer over het huisje van Aafje en over hoe je zelf kunt doneren

 

Beeldmateriaal | Jan Tuijp


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.