Nieuwsbericht

Heemschut: ENCI is rijksmonumentwaardig

Het voormalige ENCI-complex in Maastricht moet worden aangewezen tot rijksmonument. Dat verzoek hebben Erfgoedvereniging Bond Heemschut en Stichting Werkgroep Industrieel Erfgoed Limburg ingediend bij demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap).

Door gedeeltes van het gebied uit te laten roepen tot rijksmonument, moeten de oude fabrieksgebouwen gered worden van de sloophamer. Nu de fabriek officieel gesloten is, staat een groot deel van de gebouwen op de nominatie om afgebroken te worden. Sloop van deze gebouwen en hun ruimtelijke en productietechnische samenhang zou een onherstelbaar verlies betekenen van een voor Nederland uniek cultuurhistorisch fenomeen. 

De ENCI (Eerste Nederlandse Cement Industrie) heeft met de levering van bouwmaterialen een cruciale rol gespeeld in de wederopbouw van Nederland na de Tweede Wereldoorlog. WE zijn bang dat door sloop opnieuw een stukje Limburgse en Nederlandse industriegeschiedenis verloren gaat. 

Niet alleen Ovencomplex 8, inclusief schoorsteen, moet beschermd worden. Onder meer het molengebouw, ontworpen door de Heerlense architect Frits Peutz, de directeurswoning uit 1937 en diverse hallen en werkplaatsen moeten de status van rijksmonument krijgen. De gebouwen stammen uit verschillende tijdsperiodes en vertegenwoordigen allemaal cultuurhistorische waarde. Het bijzondere aan de directeurswoning is dat de architect een voor de nieuwe bewoner vertrouwde chaletstijl had gekozen om de uit Zwitserland afkomstige directeur Heinrich Mooser te huisvesten.

Erfgoedvereniging Bond Heemschut en Stichting Werkgroep Industrieel Erfgoed Limburg hopen dat het ENCI-gebied zich door de monumentenstatus kan ontwikkelen in de stijl van C-Mine in Genk of Strijp-S in Eindhoven.

Foto: Wikimedia Commons, Romaine, September 2019.

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.