Heemschut vraagt aandacht voor uniek spoorwegmaterieel uit de Tweede Wereldoorlog. De Bevrijdingstreinen, die een essentiële rol hebben gespeeld in de geallieerde bevrijdingsoperatie, staan nu nog bij het onlangs gesloten Nederlands Transport Museum. Als er geen nieuw onderkomen wordt gevonden voor het materieel zal het unieke erfgoed van de bevrijding worden vernietigd.
De bevrijdingstreinen, in bezit bij Stichting 162, vormen een belangrijk maar vergeten onderdeel van de bevrijding van Nederland en Europa. Het materieel, dat in Normandië aan land kwam, vormde de ruggengraad van de bevrijdingsoperatie.
Stichting 162*, die de bevrijdingstreinen in bezit heeft, spoorde afgelopen decennia enige restanten op van het bevrijdingsspoorwegmaterieel in Europa en heeft dit zorgvuldig met eigen middelen gerestaureerd. Het gaat onder meer om een kleine diesellocomotief van het Engelse War Department, die als een van de weinige voertuigen op een Normandisch strand is geland na D-Day.
De Stichting 162 heeft naast deze bijzondere diesellocomotief ook nog twee twee-assige boxcars, een klein type goederenwagen van het Amerikaanse Transportation Corps. Materieel dat allemaal via Engeland en de Normandische havens via België in Zuid en Midden-Nederland is terecht gekomen
Nieuwe locatie
Heemschut ondersteunt Stichting 162 bij de zoektocht naar een nieuwe locatie voor de bevrijdingstreinen. Daarom hebben we het Nationaal Militair Museum aangeschreven met een verzoek de treinen op te nemen in de collectie. We willen voorkomen dat dit unieke bevrijdingserfgoed – juist in het jaar dat we 80 jaar bevrijding vieren – voor goed verdwijnt.
* Het nummer 162 in Stichting 162 slaat op het latere NS nummer dat de kleine diesellocomotief van het Engelse War Department kreeg na de oorlog. Deze diesellocomotief is één van de vier machines die als enigen op een Normandisch strand zijn geland, anderhalve maand na D-day.