Nieuwsbericht

Bijeenkomst Jong Heemschut over voorbeelden van gebruik Virtual Reality in erfgoedsector groot succes

Ruim 50 mensen kwamen samen in het Waterliniemuseum om meer te horen over Virtual Reality toepassingen in de erfgoedwereld

Is Virtual Reality een te hippe toepassing voor erfgoedzorg? Nieuw is het niet, want al aan het begin van de 20e eeuw realiseerde men opstellingen die de illusie konden wekken van een ware beleving. Gebeurde dat toentertijd nog als noviteit, met schuivende decorstukken en wisselend perspectief, tegenwoordig kan men door alle technologische ontwikkelingen zelfs thuis beschikken over een ware onderdompeling in een volledig gereconstrueerde wereld. Dat dit ook een gouden kans biedt voor de erfgoedzorg zal misschien niet gelijk de eerste gedachte zijn, maar een vijfkoppig team van Heemschut Young Professionals (HYP) heeft op 19 november jongstleden laten zien dat dit wel degelijk het geval kan zijn.

Virtual Reality niet nieuw

Tijdens het event ‘Erfgoed komt tot leven!’ in het prachtige Fort bij Vechten te Bunnik lieten vier sprekers met zowel lezingen als demonstraties aan de bezoekers zien hoe de beleving van monumenten kan worden versterkt of zelfs opnieuw tot leven gewekt middels VR-technologie. Van een 3D-reconstructie van het in de 19e eeuw afgebroken Koningshuis in Rhenen – op initiatief van de plaatselijke historische kring – tot aan een volledige virtuele rondleiding in het Haagse Binnenhof in vier perioden door NOV’82 Architecten. Ook de geschiedenis van Virtual Reality kwam aan bod en die is, zoals Arjan den Boer met enkele sprekende voorbeelden uit de Wereldtentoonstelling van 1900 liet zien, aanmerkelijk langer dan u denkt! De presentatie van IJsfontein over de lessen die geleerd zijn bij het maken van de VR-beleving in het Waterliniemuseum gevestigd in Fort bij Vechten – zoals “Maak het een beleving, maar maak het vooral niet té spannend” -– maakte het geheel af.

Zelf proberen

Tijdens de pauze was men zichtbaar verwonderd door de werelden die men met enkele meegenomen VR-brillen kon betreden, of door de artefacten die door Tijdlab in een hologramvitrine in 3D geprojecteerd werden. Ook de VR-openstelling van het Waterliniemuseum werd gewaardeerd en velen durfden de virtuele parachutesprong boven ons land aan, die de centrale beleving in dit herbestemde fort vormt. Het mooiste resultaat van het event was wellicht wel dat professionals en vrijwilligers van alle leeftijden samengebracht werden in hun gezamenlijke passie: het vertellen van de verhalen achter ons erfgoed. En dat heeft wat ons betreft zeker de toekomst!

Een uitgebreidere impressie van het event, inclusief foto’s, verschijnt binnenkort in ErfgoedMagazine.

 

Foto: Thomas Mensink


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.