Nieuwsbericht

Mozeshuis te Amsterdam aangewezen tot gemeentelijk monument

Aanvraag van Heemschut en Cuypersgenootschap om het Mozeshuis aan het Waterlooplein aan te wijzen tot gemeentelijk monument is gehonoreerd.

Op verzoek van Heemschut en de Stichting het Cuypersgenootschap heeft stadsdeel Centrum van de gemeente Amsterdam het Mozeshuis aan het Waterlooplein aangewezen tot gemeentelijk monument.

Het Mozeshuis

Het Mozeshuis is in de jaren 1962-1969 gerealiseerd naar een ontwerp van Sier van Rhijn. Sier (P.H.) van Rhijn heeft in Amsterdam het nodige gerealiseerd. Van zijn hand zijn woningbouwprojecten aan onder meer de Sloterkade, de Heintje Hoeksteeg en de Eerste Oosterparkstraat. Vanaf 1960 bouwde hij ook een groot aantal bruggen. Verder ontwierp hij o.a. het Mozeshuis en een aula bij het gebouw voor de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.
Het Mozeshuis verving de pastorie van de Mozes- en Aaronkerk aan het Waterlooplein die in de jaren zestig gesloopt werd ten gunste van de aanleg van het verkeersplein Mr. J. Visserplein. Het Mozeshuis omvatte naast een pastorie ook de huisvesting voor enkele Franciscanen. Het gebouw bevat onder andere woon- en werkruimten voor de paters, ontmoetingsruimtes, een conferentiezaal en een kapel met sacristie. Mozeshuis en kerk fungeerden vanaf de oplevering als een zogenaamde citykerk en kregen een sociaal culturele functie, zo werden er in de zomermaanden bijvoorbeeld jeugdige toeristen opgevangen. In de jaren zeventig en tachtig zette de kerk zich ook in binnen- en buitenland als actiekerk op de kaart door diverse solidariteitsacties.

Strak en modern ontwerp

Het Mozeshuis is opgetrokken in een strakke moderne architectuur. Sier van Rhijn heeft bewust gekozen voor een moderne stijl, maar het gebouw wel zo vormgegeven dat het past in de historische omgeving. Het gebouw is minder expressief dan de andere werken van de architect en de gevelindeling is ook redelijk traditioneel gebleven. Het gebouw bestaat uit dragende bakstenen gevels. Ook is gebruik gemaakt van vloeren en trappen van prefab betonnen elementen. Voor het binnenwerk werd gekozen voor een grootschalig gebruik van kalkzandsteen. Voor het ontwerp van het Mozeshuis kreeg Van Rhijn in 1970 de architectuurprijs van de stad Amsterdam. Sinds de bouw is er vrij weinig aan het uiterlijk van het gebouw gewijzigd.

 

Heemschut dossier Mozeshuis


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.