Nieuwsbericht

Rick Abelen winnaar 'Toekomst van de Muur van Mussert'

Student Rick Abelen is de winnaar van de prijsvraag ‘Toekomst van de Muur van Mussert’. Hij ontwierp een ‘bedenkcentrum’ met een ondergronds museum, een auditorium en een plek voor lezingen en debatten. De jury noemde zijn idee om ondergronds te gaan vernieuwend en gedurfd, omdat het een sfeer van bedruktheid overbrengt, die nog versterkt wordt door toepassing van de kleur zwart. Heemschut is blij met de prijsvraag, maar blijft zich zorgen maken over de toekomst van de muur.

De prijsvraag is uitgeschreven door de Wetenschapswinkel van Wageningen University & Research. Er zijn zestien inzendingen op de prijsvraag ingestuurd, vanuit verschillende universiteiten en hogescholen.

De winnaar is student Rick Abelen van de TU Eindhoven, die met een ver uitgewerkt idee voor een bedenkcentrum is gekomen, gericht op een nationaal educatieve functie voor scholieren. Daarnaast kan het centrum dienen als museum (ondergronds), auditorium en plek voor lezingen en debatten. Het is ingepast in de Goudsberg wandelroute. Over deze inzending schrijft de jury: “Een zeer fraai vormgegeven inzending met veel goede ideeën. Het idee is zowel ingebed in de omgeving en de bestaande recreatiestructuren als ook gericht op de maatschappij als geheel. Het idee om ondergronds te gaan is vernieuwend en gedurfd, want dat zou kunnen bijdragen aan een sfeer bedruktheid die overgebracht kan worden. Ook de toepassing van de kleur zwart wordt in dat verband als passend gezien.”

Andere winnaar zijn Thomas van de Heuvel (Royal Holloway University Londen, UvA) met De Muur als Herinneringsplaats, en Eva Flipse, Zará Kars, Vincent Smit en Wietske Dotinga van de UvA, met het Centrum voor Oorlogsherinnering.

Monument?
In Lunteren heeft de Nationaal Socialistische Beweging (NSB) eind jaren 30 een complex ingericht voor partijbijeenkomsten. Onderdeel van het complex is een muur waar Anton Mussert, leider van de NSB, de leden kon toespreken. De prijsvraag over de toekomst van De Muur komt precies op het moment waarop hierover veel discussie plaatsvindt: afbreken of in stand houden? Heemschut vindt dat de Muur de status van monument moet krijgen en wist samen met andere erfgoedpartners een eerste sloopbescherming af te dwingen door de gemeentelijke monumentenstatus aan te vragen. Die aanvraag loopt nog steeds. 

Het volledige juryrapport met de winnende inzendingen is hier te downloaden.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.