Nieuwsbericht

Geen beschermde status voor Alkmaarse Bloemwijk

De Bloemwijk in Alkmaar wordt geen beschermd stadsgezicht. Dat heeft het college van B en W van Alkmaar besloten. Heemschut, de historische vereniging Alkmaar en het Cuypersgenootschap hadden bij de gemeente om een dergelijke bescherming gevraagd. Bloemwijk ontstond in de jaren 1916-17 op de tekentafel van Jan Stuyt (1868-1934). De architect leverde een vroeg voorbeeld af van sociale woningbouw in Alkmaar. Bloemwijk verrees tussen de spoorlijn en de singels van de oude stad.

Het aanzien van de woningen is slecht. In de jaren tachtig verschenen er (te) grote dakkapellen op de huizen en zijn houten kozijnen vervangen door kunststoffen exemplaren zonder roeden. Corporatie Van Alckmaer voor Wonen oordeelt dat renovatie te duur wordt en wil op de plek van Bloemwijk nieuwbouw plegen.  Spontaan richtten bewoners van Bloemwijk een actiegroep op: Stop sloop Bloemwijk. Particuliere woningeigenaren in de wijk sloten zich hierbij aan. Het gemeentebestuur houdt zich echter doof, maar heeft ook nog geen sloopvergunning afgegeven. De corporatie blijft aankoersen op sloop. De bewonersgroep, inmiddels murw geworden, heeft zich maar opgeheven.

De gemeente heeft nooit overwogen de wijk, of typerende delen ervan, aan te wijzen als beschermd stadsgezicht of gemeentelijk monument. Wel bevindt zich in de wijk één gemeentelijk monument en spreekt het bestemmingsplan van een ‘beeldbepalend gevelbeeld’.  Het Cuypersgenootschap, Heemschut en de Historische Vereniging Alkmaar vinden het complex cultuurhistorisch waardevol.

Volgens de lokale website Alkmaar Centraal heeft het college besloten de wijk niet verder te beschermen. Het college stelt echter dat er vanuit erfgoedperspectief wordt gehandeld. In overleg met stedenbouwkundigen van de gemeente zijn uitgangspunten geformuleerd, op basis van cultuurhistorisch onderzoek.

"Zo dienen in het stedenbouwkundig plan en de architectuur verwezen te worden naar de architectonische elementen, zoals deze nu in de wijk te vinden zijn. Daarnaast dient er meer groen in de openbare ruimte te worden opgenomen."


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.