Nieuwsbericht

Zorgen over verval rijksmonument Beneden Oosterdiep, Veendam

In een brief aan de gemeente Veendam heeft de commissie Groningen deze week aan de bel getrokken over de zorgelijke staat van de rijksmonumentale villa Beneden Oosterdiep 141 in Veendam. Het pand staat er vervallen bij. Het expres laten vervallen van een rijksmonument is echter strafbaar bij de wet.

Bij een controle ter plaatse heeft Heemschut geconstateerd dat het verval aanzienlijk is. Het karakteristieke gebouw staat er slecht bij. Reden voor de erfgoedbeschermers om een brief aan de gemeente te sturen, met daarin de vraag of er contact is met de eigenaar. Ook wijst Heemschut op de strafbaarheid van dit verval. De gemeente is de partij die op moet treden tegen verval.

Het pand is gebouwd in 1901 in opdracht van houthandelaar P. van Linge, waarschijnlijk ontworpen door architect J.A. Hooykaas uit Groningen in een stijl waarin Art Nouveau en Rationalistische elementen zijn te herkennen. In het pand, dat in een zeer slechte bouwkundige staat verkeert, zijn zeer waardevolle interieuronderdelen aanwezig. Tevens verkeren de plattegronden nog in een oorspronkelijke staat. De villa is monumentaal gelegen aan het Beneden Oosterdiep.

Heemschut heeft de gemeente gevraagd binnen vier weken te komen met een antwoord. 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.