Nieuwsbericht

Aanjaagteams moeten lokale erfgoedproblemen oplossen

Staatssecretaris Gunay Uslu komt met speciale erfgoedaanjaagteams om gemeenten te helpen die kampen met capaciteitsproblemen op erfgoedgebied. Dat schrijft de staatssecretaris aan de Tweede Kamer. Heemschut is blij, maar denkt ook dat de maatregel onvoldoende zal zijn.

De teams worden samengesteld in reactie op eerdere de doorlichting van het erfgoedbeleid waarin staat dat veel gemeenten aangeven onvoldoende of geen capaciteit te hebben om alle taken op het gebied van erfgoed uit te voeren.

Staatssecretaris Uslu: “Om gemeenten en provincies op korte termijn handvatten en “helpende handen” te bieden bij de urgente ruimtelijke opgaven zal ik in de vorm van een ‘aanjaagteam’ expertise beschikbaar stellen op het gebied van erfgoed en de transities. Samen met de bestuurlijke partners en het erfgoedveld werk ik ook een aantal acties specifiek ten aanzien van erfgoed en leefomgeving uit. Dit ondersteunt hen eveneens bij het invulling geven aan de complexe ruimtelijke opgave waar zij voor staan.”

Heemschut is blij met deze maatregel. Eerder reageerden wij al met een uitgebreide brief aan de staatssecretaris waarin we aandacht vroegen voor al die gemeenten waar het erfgoedbeleid op orde is. Toch twijfelen we of de nu voorgestelde teams een oplossing zijn. Heemschutdirecteur Karel Loeff reageert: “Fijn dat er aanjaagteams komen, maar die maatregel zal waarschijnlijk onvoldoende blijken omdat gemeenten het probleem niet op het netvlies hebben staan. En als ze het op het netvlies hebben staan zullen ze de deskundigheid uiteindelijk zelf moeten betalen en dan is de kans groot dat de gemeenten andere keuzes maken. “

Hij vervolgt: “De jaarlijkse Erfgoedmonitor van de inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed is op dit punt glashelder. Eigenlijk zou de inspectie zelf versterkt moeten worden om richting gemeenten in te kunnen grijpen bij structurele nalatigheid. “

Gunay Uslu. Foto: Martijn Beekman/D66

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.