Nieuwsbericht

Aanzet tot monumentalisering Gulden Halsband

Het is bijna zo ver. De gemeente Súdwest-Fryslân heeft het ontwerpbesluit tot aanwijzing van de Pingjumer Gulden Halsband als gemeentelijke monument gepubliceerd.

Het is een bijzondere stap om een dijklichaam als gemeentelijk monument aan te wijzen. Het blijkt dat deze van oorsprong vroeg middeleeuwse dijk dit predikaat meer dan waard is. De status van gemeentelijk monument is een extra bescherming van deze oude dijk. Maar bovenal is het een stukje waardering voor een eeuwenoud stuk erfgoed.

Heemschut Fryslân heeft een aantal jaren geleden de lokale historische werkgroep intensief geholpen om de Pingjumer Halsband op de kaart te zetten. Er is inmiddels een documentaire over de dijk gemaakt, en er loopt een bewegwijzerde wandelroute over delen van de dijk (zie www.waddenwandelen.nl).  Tegelijk heeft de gemeente de route met onderzoeken ingezet om tot aanwijzing als gemeentelijk monument te komen. Heemschut Fryslân hoopt dat de bescherming deze zomer een feit is.

 

Het besluit. (Gemeenteblad)

Bijlage


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.