Nieuwsbericht

Alphen aan den Rijn wijst op verzoek Heemschut en Cuypersgenootschap in Boskoop 11 monumenten aan

Beide erfgoedorganisaties zijn zeer tevreden over dit besluit.

Erfgoedvereniging Heemschut en Cuypersgenootschap hebben per brief bevestigd gekregen dat het college van B&W van de gemeente Alphen aan den Rijn het besluit heeft genomen om 11 panden in de gemeente aan te wijzen als gemeentelijk monument. Het gaat om een aantal panden in Boskoop aan Biezen 51, Dwars Nieuwstraat 2, Nesse 9, Nieuwstraat 79, Parklaan 6/8/10, Reijerskoop 88, Rozenlaan 4, Rozenlaan 9 en Spoelwijkschedijk 2, Zijde 11/11a en Zijde 79. De kerk aan het Kerkplein 1 wordt al beschermd vanwege het rijksmonumentale orgel. De gemeente stelt het algemeen belang boven het belang van de eigenaren om niet aan te wijzen.

Nieuw monumentenbeleid

De aanwijzing van monumenten in Alphen maakt onderdeel uit van nieuw elan in het erfgoedbeleid. Alphen heeft zich gecommitteerd aan het versterken van haar identiteit door middel van het cultureel erfgoed. Veel inwoners hebben belangstelling voor erfgoed. Daarnaast staat er ook veel erfgoed in de gemeente. In de nieuwe Beleidsbrief Erfgoed zal de gemeente zorgen voor meer gemeentelijke monumenten, meer aandacht voor herbestemming van monumenten, intensiever overleg met erfgoedorganisaties, meer voorlichting en communicatie en een intensievere zorg voor archeologie en landschapselementen, waaronder molens.

Heemschut en Cuypersgenootschap tevreden met koerswijziging

Na lang aandringen op een beter en volwaardig monumentenbeleid in de hele gemeente Alphen kunnen Heemschut en Cuypersgenootschap tevreden instemmen met het besluit om 11 panden in Boskoop als gemeentelijk monument aan te wijzen. De beide organisaties zien uit naar de verdere samenwerking met de gemeente. Gezamenlijk met het lokale erfgoedveld hopen wij de aandacht en waardering voor het erfgoed in Alphen verder te brengen.

 

Waardestelling monumentenlijst Dorp, Stad en Land

 

Brief Alphen aan den Rijn, 23 november 2016

 

Heemschut dossier Monumentenlijst Boskoop

 

 

 Foto: Andre van Dijk.kerkenverzamelaar

 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2023 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.