Nieuwsbericht

Amersfoort wijst 25 panden en complexen uit de wederopbouwperiode aan als gemeentelijk monument.

Heemschut Utrecht, Cuypersgenootschap en Flehite Amersfoort hebben bijgedragen aan de totstandkoming van deze lijst.

Monumentenbeleid Amersfoort

Amersfoort is een rijke monumentenstad.  Naast 440 rijksmonumenten telt de gemeente ongeveer 63 gemeentelijke monumenten. Het centrum is beschermd stadsgezicht.

Wederopbouwerfgoed

Het grootste deel van het gebouwenbestand in Amersfoort is van na de Tweede Wereldoorlog toen de stad enorm uitbreidde. De gemeente heeft lang het erfgoed uit deze periode genegeerd. Heemschut Utrecht, Cuypersgenootschap en Vereniniging Flehite hebben  gepoogd de waarde van het gebouwde en groene erfgoed in de wederopbouwperiode onder de aandacht te houden van de gemeente. Dit leidde onder andere tot bescherming van de wijk Jerusalem, die op de nominatie stond om gesloopt te worden. Een ander belangrijk moment was de aanwijzing door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed van de wijk Kruiskamp als wederopbouwgebied.

Aanwijzing wederopbouwpanden tot gemeentelijk monument

Heemschut Utrecht, Cuypersgenootschap en Flehite hebben in het verleden een groslijst van beschermingswaardige panden uit de wederopbouwperiode naar de gemeente gestuurd. Uit die groslijst is een 40 tal panden uitgekomen die bescherming verdienen. Lang heeft het college daar niets mee gedaan. Nu is bekend geworden dat 25 panden en complexen uit de wederopbouwperiode aangewezen zullen worden als gemeentelijk monument. Heemschut Utrecht is daar uiteraard content mee.

 

Aanwijzingslijst gemeentelijke monumenten


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.