Nieuwsbericht

Amsterdamse erfgoedorganisaties vragen aandacht voor behoud museumtrams en ander mobiel erfgoed

De organisaties van het Amsterdams Erfgoed Overleg, waaronder Heemschut Amsterdam, vragen in een brief aan het college en de gemeenteraad aandacht voor het mobiele erfgoed van de stad.

De aanleiding hiervoor is het plan om woningbouw te realiseren op het Havenstraatterrein in Amsterdam-Zuid, waar nu nog de museumtrams gehuisvest zijn. De Amsterdamse erfgoedorganisaties vragen de gemeente daarom om een passende vervangende locatie voor de historische trams te zoeken, met aansluiting op het Amsterdamse railnetwerk. Zo blijft het mogelijk om ook in de toekomst in de historische trams door de stad te rijden.

Daarnaast vragen de erfgoedorganisaties de gemeente om in de huidige collegeperiode 2018-2022 een integrale visie op het beheer, behoud en de presentatie van het stedelijke mobiel erfgoed te ontwikkelen. Amsterdam beschikt over een rijke collectie aan mobiel erfgoed. Naast de historische trams, bestaat dit erfgoed ook uit oude schepen, de historische IJ-veren, een unieke collectie gemeentelijke reinigingsvoertuigen en diverse autobussen. De rijkdom aan mobiel erfgoed is vrijwel onbekend in de stad en is door het gebrek aan juridische bescherming in feite vogelvrij. Voor de beleving van de historische stad biedt het mobiele erfgoed een wezenlijke en onmiskenbare meerwaarde, niet alleen voor de bezoekers, maar ook en vooral voor de Amsterdammers zelf.\

Foto: Flickr.com/Rob Dammers

Brief: Behoud de museumtrams voor Amsterdam en zorg voor een integrale visie mobiel erfgoed


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.