Nieuwsbericht

Amsterdamse erfgoedwereld stuurt brandbrief over situatie Ons' Lieve Heer op Solder

De Amsterdamse erfgoedorganisaties Cuypersgenootschap, Genootschap Amstelodamum, Ons Amsterdam, ProWest, Stichting Monumenten Amsterdam Noord, Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad en Heemschut roepen de gemeente Amsterdam op om het voortbestraan van museum Ons' Lieve Heer op Solder te garanderen. Door het wegvallen van subsidie en de coronacrisis is de toekomst van het museum in gevaar.

In een gezamenlijke brandbrief uiten de erfgoedorganisaties hun zorgen. 

Museum Ons' Lieve Heer op Solder beheert de openstelling van de aan Sint Nicolaas gewijde schuilkerk op de hoek van de Oudezijds Voorburgwal en de Heintje Hoekssteeg. De schuilkerk is een 17e eeuws rijksmonument en in zeer gave conditie. Het huis werd tijdens de bouw tussen 1661 en 1663 al ingericht als schuilkerk.

Ons' Lieve Heer op Solder behoort tot de oudste musea van Amsterdam. Het werd als Museum Amstelkring geopend in 1887 en is daarmee ouder dan het Stedelijk Museum, dat in 1895 in een nieuw gebouw werd gehuisvest.

Het gebouw en inventaris zijn in 1990 opgenomen in de "Top 100 van de Nederlandse monumenten": een selectie uit de monumenten die gerechtigd zijn tot het voeren van het internationaal kenteken behorende bij de Conventie van Den Haag van 1954.

Het museum zorgt ervoor dat op een laagdrempelige manier een van Amsterdams meest unieke interieurs te bezichtigen is voor publiek. Hoe dat op een verantwoorde manier kan is met bijdragen van onder meer het prestigieuze Getty Conservation Institute onderzocht. Sluiting van het museum leidt tot sluiting van deze plek, die al meer dan 133 jaar is opengesteld.

De erfgoedorganisaties wijzen de gemeente op haar verantwoordelijk voor het voortbestaan van erfgoed en roepen op om de situatie van het museum te garanderen. 

Lees hier de hele brief


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2023 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.