Nieuwsbericht

ANWB-paddenstoel op de Holterberg aangewezen als monument

Onlangs heeft de gemeente Rijssen-Holten een zeldzame ANWB-paddenstoel op de Holterberg als gemeentelijk monument aangewezen. Bond Heemschut had daarvoor een verzoek ingediend. De gemeente is tot de slotsom gekomen dat deze paddenstoel inderdaad cultuurhistorische erfgoed is en daarom bescherming verdient.

In het begin van de 20ste eeuw groeide het fietstoerisme. De ANWB-paddenstoelen waren daarom belangrijke schakels in de bewegwijzering van fietspaden. Na de Tweede Wereldoorlog liet de ANWB een steviger model paddenstoel plaatsen, naar een ontwerp van A.G.M. Boost. Deze betonnen paddenstoel kreeg verticale zijvlakken. Na enkele jaren bleek, dat de plaatsnamen op deze paddenstoel minder goed leesbaar waren. Ook kostte het verwisselen van de platen op de zijvlakken meer tijd. Rond 1955 greep men daarom weer terug op het oude model paddenstoel met schuine zijden. De meeste Boost-paddenstoelen zijn inmiddels vervangen. De paddenstoel bíj Holten, die geplaatst is na de Tweede Wereldoorlog is nog ontworpen door Boost en daarom zeldzaam. Bij Haarle (gem. Hellendoorn) staat ook nog zo’n exemplaar. Heemschut heeft de gemeente Hellendoorn gesuggereerd ook deze paddenstoel te beschermen.

Heemschut prijst de gemeenten, die deze ANWB-paddenstoelen willen beschermen en verwijst naar het beleid van de gemeente Vlieland, die onlangs alle ANWB-paddenstoelen op het eiland (waaronder waarschijnlijk een Boost-paddenstoel), via Marktplaats te koop heeft aangeboden.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2021 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.