Nieuwsbericht

Arnhem wijst 61 gebouwen aan als monument

De gemeente Arnhem wijst 61 gebouwen uit de wederopbouwperiode aan als gemeentelijk monument. Erfgoedvereniging Bond Heemschut is erg verheugd over dit nieuws.

"Met de aanwijzing van deze panden wordt het kenmerkende stadsgezicht van Arnhem nog beter veilig gesteld voor de toekomst. De periode van de wederopbouw is daarmee ook in Arnhem eindelijk erkend als volwaardig onderdeel van onze recente geschiedenis die juist hier diepe sporen heeft nagelaten, maar ook veel nieuwe kwaliteiten heeft opgeleverd", aldus Karel Loeff, directeur van Heemschut. 

De HEMA aan de Rijnstraat, flats aan de Rodenburgstraat en bouwwerken aan het Gele Rijdersplein moeten met de monumentenstatus worden bewaard voor de komende generaties.

Wederopbouwarchitectuur wordt ondergewaardeerd, stelt cultuurwethouder Gerrie Elfrink tegen Omroep Gelderland. "Dat is onterecht. De inzet van die generatie wordt wel veel geroemd, ook nu nog. Er zitten echt veel parels tussen, veel zijn nog bijna in oorspronkelijke staat. Ik vind het dan ook passend - zeker in Arnhem - dat een groot aantal panden de status van monument krijgt."

"Soms geeft een hele straat als 'ensemble' een duidelijk beeld van hoe er tijdens de wederopbouw over architectuur werd gedacht. Dat is vooral te zien bij de Markt, het Gele Rijdersplein, de Looierstraat en de Bakkerstraat", zo licht de gemeente verder toe in een persbericht. 

 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.