Nieuwsbericht

Baarn maakt nieuwe lijst met monumenten

 De gemeente Baarn is bezig met het maken van een erfgoedwaardenkaart. Op de lijst komen monumentale panden te staan, maar ook archeologische vondsten en landschappen. Baarn heeft al een monumentenlijst, maar die was volgens wethouder Erwin Jansma toe aan vernieuwing. "Nog niet alles was in kaart gebracht", zegt Jansma tegen RTV Utrecht. "Er is eerder wel een selectie gemaakt van monumentale panden, maar het was nodig die lijst te actualiseren om onduidelijkheid te voorkomen."

Twee onderzoekers fietsen momenteel door de provincie om alles in kaart te brengen. Vervolgens gaat de gemeente met meerdere organisaties, zoals de Historische Kring Baerne en de Erfgoedvereniging Heemschut, in discussie om te bepalen welke monumenten op de lijst komen. "Panden die voor 1950 gebouwd zijn komen in aanmerking", zegt wethouder Jansma. "Maar het gaat bijvoorbeeld ook om de staat van het pand en de vraag of het nog in het straatbeeld past. We moeten zorgvuldig kijken, want als een pand een monumentele status heeft mag er niet veel meer aan veranderd worden", aldus de wethouder Jansma tegen RTV Utrecht.

Op de huidige lijst staan zeshonderd monumenten. Of daar veel nieuwe bijkomen kan Jansma nog niet zeggen. "Het onderzoek loopt nog. Er zullen ongetwijfeld een aantal bijgekomen zijn, maar er zullen er ook een aantal afvallen."

Het onderzoek moet voor de zomer klaar zijn en volgend jaar moet de erfgoedwaardenkaart voor iedereen in te zien zijn.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.