Nieuwsbericht

Bedreigde houten villa De Bazel gered van sloop

De met sloop bedreigde houten villa van architect De Bazel aan de Verhulstlaan in Bussum is gered van de sloop. De eigenaar, Heemschut en de gemeente Gooise Meren hebben een compromis bereikt. De originele villa wordt beschermd met de gemeentelijke monumentenstatus en blijft dus definitief behouden. Heemschut is erg tevreden met het resultaat.

Samen met het Cuypersgenootschap had Heemschut gevraagd om de monumentenstatus om sloop te voorkomen. De architect K.P.C de Bazel (1869- 1923) behoort tot de beroemdste architecten uit zijn tijd. De Bazel woont vanaf 1902 in Bussum en veel zijn ontwerpen zijn daarom te vinden in Bussum en omgeving, mede omdat hij als gemeentearchitect voor de toenmalig gemeente Bussum heeft gewerkt. Het beroemdste werk van zijn hand is echter het Kantoor Nederlandse Handel Maatschappij aan de Vijzelstraat in Amsterdam. Tegenwoordig beter bekend als ‘gebouw De Bazel’. Hij ontwierp ook het, inmiddels Rijksbeschermde, Brediuskwartier.

De afgelopen maanden is er overleg geweest met de gemeente Gooise Meren om te kijken of de villa van de sloop te redden waren. 

Uiteindelijk is gekozen voor een compromis. Het oudste deel, de orginele villa Het Mouwtje uit 1903 (Amersfoortsestraatweg 31), wordt beschermd met de monumentenstatus. De aanbouw uit 1911 (Verhulstlaan 14) wordt niet beschermd en kan daarmee worden gesloopt. Op het terrein komt verder ruimte voor nieuwbouw.

De gemeenteraad gaf deze week het akkoord voor het plan. We zijn met name blij met het proactieve optreden van wethouder Alexander Luijten in deze kwestie.

Met de sloop van de aanbouw krijgt de villa straks het oude aanzicht weer.

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.