Heemschut pleit voor een duurzame herontwikkeling met behoud van de architectonische waarden van het iconische ABN AMRO-hoofdkantoor, dat ingrijpend verbouwd dreigt te worden. Om het belang van dit zeer recente complex te onderstrepen is de monumentstatus aangevraagd.
Na de fusie van de ABN en de Amrobank besloot de bank in 1991 een nieuw hoofdkantoor te laten bouwen. Uit de prijsvraagontwerpen werd het ontwerp van Henry Cobb van het Amerikaanse architectenbureau Pei Cobb Freed & Partners verkozen; niet verrassend want het nieuwe kantoor moest het imago van de toen vooral internationaal opererende bank versterken.
Het gebouw, gerealiseerd tussen 1996 en 1999, vormde het startschot voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van de Zuidas. Kenmerkend voor het complex zijn de twee 105 en 70 meter hoge torens met deels hellende en gebogen gevels, met donkere natuursteen en aluminium puien bekleed. De gebogen vorm loopt door in de laagbouw. Het is een uniek, door groen omzoomd ensemble van internationale allure.
Inmiddels is de bank in een andere fase en heeft de directie besloten te verhuizen naar Zuidoost. Het gebouw is verkocht aan een projectontwikkelaar die rigoureuze verbouwingsplannen heeft, zoals het toevoegen van vierkante meters, woningen en voorzieningen in de plint.
Herontwikkeling met behoud van architectuur
Recente herontwikkelingen zoals van de kantoorgebouwen De Olifant en Dreeftoren in Zuidoost en het bankgebouw aan de Apollolaan van architect W. Quist in Zuid gaan nogal eens gepaard met het volledig strippen van de gevels; van de kenmerkende architectuur is bij deze gebouwen niets overgebleven.
Dat herontwikkeling met behoud van de oorspronkelijk architectuur goed mogelijk is bewijst de verbouwing van een ander iconisch bankgebouw, het ‘Zandkasteel’ in Zuidoost (sinds 2017 een monument dankzij Heemschut); hier zijn woonappartementen en een internationale school gerealiseerd. Overigens heeft ook de nieuwe eigenaar van het ABN AMRO-hoofdkantoor met de herontwikkeling van het voormalige Stationspostkantoor (van architect Kraaijvanger, thans Central Post) in Rotterdam laten zien dat zo’n ingrijpende verbouwing goed mogelijk is met behoud van de oorspronkelijke architectuur. Het kan dus wel, en dat is het doel van onze aanvraag.