Nieuwsbericht

Bekend Amsterdams tegeltableau vakkundig hersteld

Begin 2020 maakten vertegenwoordigers van het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo de commissie attent op de slechte en voortdurend slechter wordende staat van het tegeltableau met Christiaan Huygens in de winkelpui van Leidsestraat 86-88. Met enige druk, volharding en een financiƫle bijdrage van de gemeente is het tegeltableau onlangs in volle glorie hersteld.

Het tegeltableau, voorstellend de uitvinder van het slingeruurwerk Christiaan Huygens, maakt een integraal onderdeel uit van de uit 1903 daterende gevel. In dat jaar breidde uurwerkmaker Pieter Lameris zijn winkel uit en voegde hij de twee panden samen. Het tegeltableau is een fraai voorbeeld van voor die tijd karakteristieke reclametableaus in een art-nouveau-winkelpui, waarvan er inmiddels nog maar weinig over zijn. De tegels zijn vervaardigd door de bekende Fayence- en Tegelfabriek Holland, die van 1893 tot 1920 heeft bestaan.

Omdat steeds meer tegels dreigden los te raken en verloren te gaan, heeft Heemschut bij de eigenaar van de winkel op herstel aangedrongen en tegelijk – vanwege het gevaar dat iemand een kapotte tegel op het hoofd kon krijgen – bij het stadsdeel een handhavingsverzoek gedaan.

Zorgvuldig herstel is een kostbare zaak. Door bemiddeling van Heemschut heeft de gemeente de helft van de restauratiekosten gesubsidieerd uit de pot voor historische winkelpuien. De ontbrekende en beschadigde tegels zijn heel precies nagemaakt door Michiel Overhoff en geplaatst door de firma Van Sabben Oud-Nederlandsche Tegelwerken in Oud-Beijerland, waardoor de voorstelling van Huygens met diverse klokken nu weer compleet is. Alleen worden hier nu schoenen in plaats van uurwerken verkocht.

 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.