Nieuwsbericht

Bescherming voor wederopbouwicoon van Amsterdam

Naar aanleiding van een verzoek van Heemschut heeft het Dagelijks Bestuur van Amsterdam-West onlangs besloten om het GAK-gebouw in Bos en Lommer aan te wijzen tot gemeentelijk monument.

Het voor West beeldbepalende gebouwencomplex is gebouwd in de jaren 1957-1960. Bij de oplevering is het één van de grootste en modernste kantoorgebouwen in Nederland. Het GAK-gebouw valt op door de zakelijke architectuur en de voor de bouwtijd moderne vliesgevels. Het ontwerp is van het architectenbureau van de bekende Amsterdamse architecten Ben Merkelbach en Piet Elling. Op 20 maart 1964 werd het naastgelegen plantsoen geopend, dat was ingericht naar ontwerp van tuinarchitecte Mien Ruys, met daarin een beeldengalerij met pergola, vijver en beeldensokkels van de hand van architect H. Hartsukyer.

De monumentale waarden heeft de gemeente Amsterdam al vele jaren in beeld. Toch is het tot op heden nooit van bescherming gekomen. Wel kwam in 2005 het kantoor leeg te staan en werd de toekomst van het gebouw onzeker. In de periode rond 2008 heeft Heemschut meerdere keren overleg gevoerd met de gemeente en het stadsdeel over behoud van het GAK-gebouw.

Na een zeer respectvol ontworpen renovatie en herbestemming herbergt het gebouw sinds de periode 2013-2015 honderden woonstudio’s bedoeld voor studenten en starters, zowel koop als huur. In het middendeel is sinds 2020 Cityden gevestigd, dat hotelkamers en shortstay-appartementen verhuurt. 

De recent aanwijzing tot monument is de kroon op het werk.

 

Beeldmateriaal: De Westkrant


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.