Nieuwsbericht

Betonsculptuur in Brunssum herplaatst

In Brunssum is het brutalistische sculptuur van Frans Deumes (1930-1986) herplaatst. Het ietwat verwaarloosde kunstwerk stond bij nieuwbouw in de weg. Heemschuts Werkgroep Monumentale Kunst (WMK) adviseerde de gemeente Brunssum over een verantwoorde verwijdering en herplaatsing. En met succes: sinds december 2023 staat het kunstwerk weer in de wijk.

De brutalistische sculptuur werd in 1966 door Deumes gerealiseerd voor de Tarcisiusschool aan de Sint Gregoriuslaan. Het werk verbeeldt het thema ‘Vogel-Kind-Dier’ in beton en gemetselde steen. De tekeningen op de muur zijn bewust ‘naïef’ gestileerd. De archaïsche vormen doen denken aan de prehistorische tekeningen in de grot van Lascaux (Frankrijk).

Samenwerking met gemeente Brunssum

De WMK trekt al geruime tijd samen op met de gemeente Brunssum om het plaatselijk kunstbestand voor de toekomst te behouden. Ook een ander kunstwerk van Frans Deumes – een gemengd mozaïek afkomstig uit het voormalige Atriumziekenhuis – wordt in het voorjaar van 2024 herplaatst op een zichtlocatie in Brunssum.

Brunssum heeft na de oorlog een enorme groei doorgemaakt. De Oostelijke Mijnstreek behoorde tot de rijkste gebieden in Nederland. Veel bouwprojecten in de gemeente werden voorzien van gebouwgerelateerde kunst, veelal van de hand van prominente Limburgse kunstenaars. Deze kunst staat in Brunssum sterk onder druk als gevolg van krimp en stedelijke vernieuwing. In de afgelopen jaren heeft de WMK samen met de gemeente meerdere kunstwerken kunnen redden.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.