Nieuwsbericht

Bijzonder scherfmozaïek van Pieter Wiegersma gered op Landgoed Coudewater

In samenwerking tussen de gemeente Den Bosch, de Werkgroep Monumentale Kunst van de Erfgoedvereniging Bond Heemschut, de erven van de kunstenaar, en de GGZ Oost-Brabant is in de afgelopen dagen een mozaïek van de bekende Brabantse kunstenaar Pieter Wiegersma van de muur afgenomen. Het scherfmozaïek uit 1959 bevond zich onder een dunne stuclaag in een te slopen gebouw op het landgoed Coudewater aan de Berlicumseweg in Rosmalen. Het is recent - net op tijd - herontdekt. Het landgoed Coudewater is in 2018 verkocht aan een projectontwikkelaar. Er wordt gewerkt aan een woningbouwontwikkeling op deze locatie.

Het betreffende werk is een waardevol kunstwerk uit de wederopbouwperiode (1945-circa 1972). Deze kenmerkt zich door een nieuw elan dat gepaard gaat met een ware bouwexplosie. Men herstelt na de verwoestingen in de Tweede Wereldoorlog niet alleen de infrastructuur van steden, maar gaat ook steeds grootschaliger bouwen. Een belangrijk kenmerk van de wederopbouwperiode is de samenwerking tussen opdrachtgevers, architecten en beeldend kunstenaars als gevolg van de invoering van de percentageregeling in 1952. 1,5% van de totale bouwsom van

overheidsgebouwen zoals gemeentehuizen, schoolgebouwen, ziekenhuizen, postkantoren en brandweerkazernes wordt gereserveerd voor het aanbrengen van kunst. Het ideaal van de beeldend kunstenaars is om kunst op een laagdrempelige manier bij de mensen te brengen, mensen in hun leefomgeving met kunst in aanraking te laten komen.

Naar de kunsthistorische betekenis van de monumentale kunst uit de wederopbouwperiode is de laatste jaren veel onderzoek gedaan. Dat heeft geresulteerd in een toenemende waardering voor deze kunststroming. Steeds vaker wordt besloten om dit soort kunstwerken te redden bij de sloop van gebouwen. Het mozaïek van Wiegersma te Rosmalen is een uitgesproken maar ook fraaie exponent van genoemde periode.

Pieter Wiegersma (1920-2009) is afkomstig uit een artistieke familie. Zijn vader is de beroemde arts en schilder Hendrik Wiegersma uit Deurne. Zijn broer is de tekstschrijver Friso Wiegersma. Pieter Wiegersma heeft na de oorlog vooral in Noord-Brabant vele glas-in-loodramen, waaronder in de Sint Jan in Den Bosch, en wandtapijten gerealiseerd. Daarnaast maakte hij mozaïeken en reliëfs. Deze werken behoren tot de hoogtepunten van de naoorlogse monumentale kunst in Noord-Brabant.

De verwijdering van het werk is gedaan door keramiekspecialist Arno van Sabben uit Oud-Beijerland. In de komende tijd wordt het werk opgeslagen en geschikt gemaakt voor herplaatsing. In overleg met alle betrokken partijen zal er gezocht gaan worden naar een nieuwe locatie voor het kunstwerk op het terrein aan de Berlicumseweg.

Het scherfmozaïek van Pieter Wiegersma voorafgaand aan de verwijdering

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.