Nieuwsbericht

Bijzondere Rietveldwoningen in Reeuwijk behouden

De bijzondere ‘om-en-om’-woningen uit 1957 en ontworpen door architect Gerrit Rietveld blijven behouden; in ieder geval de komende 25 jaar. Dat heeft eigenaar Woningbouwvereniging Reeuwijk besloten.

Tegelijkertijd is er een budget voor groot onderhoud en verbetering gereserveerd, waarbij zal worden bekeken hoe de verdwenen specifieke Rietveldelementen in het gevelbeeld kunnen terugkeren.

Rietveld ontwierp de tweeënvijftig woningen op basis van het ‘om- en-om’-principe. In de gevel van een woonblok wisselen voor- en achterzijden elkaar af. De oorspronkelijke lichte puien werden later vervangen door bruine houten panelen waardoor het karakter van het woningen ernstig werd aangetast.

Vorig jaar liet de woningbouwvereniging weten de woningen te willen slopen. Heemschut Zuid-Holland heeft zich, tezamen met de Stichting auteursrechten G.Th. Rietveld (Rietveld Stichting), de Stichting DOCOMOMO Nederland en het Cuypersgenootschap ingezet voor behoud. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk, die doordrongen was geraakt van de hoge cultuurhistorische waarde van het complex, gaf de woningen daarop al voorlopige bescherming. Heemschut is zeer tevreden met dit besluit van de woningbouwvereniging.

Foto: Collectie Rietveld Stichting

 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.