Nieuwsbericht

Bond Heemschut vindt dat gemeente Aalten Gouden Terebinth 2016 verdient

Erfgoedvereniging Bond Heemschut heeft de gemeente Aalten voorgedragen voor de Gouden Terebinth 2016. De prijs is ingesteld door de Terebinth, Vereniging voor funerair Erfgoed en is voor een persoon of organisatie die zich bijzonder heeft ingespannen voor het behoud van funerair erfgoed in Nederland. Terebinth wil personen en organisaties aanmoedigen om met name traditionele begraafplaatsen en grafmonumenten onder de aandacht te brengen van een zo groot mogelijk publiek.

De voordracht zal worden beoordeeld door leden van de werkgroep De Gouden Terebinth. Uit alle inzendingen worden drie aanmeldingen geselecteerd. Deze houden voor een vakkundige jury een presentatie van hun project op de nieuwjaarsbijeenkomst van de Terebinth, waaruit een winnaar gekozen wordt.

Ingang begraafplaats Dinxperlo

Reden voor de voordracht door Heemschut is dat de gemeente Aalten zich in de afgelopen jaren onderscheiden heeft door een goede en zorgvuldige omgang met haar funerair erfgoed. Heemschut wil haar waardering hiervoor uitdrukken. Onder andere heeft Aalten alle cultuurhistorische begraafplaatsen laten onderzoeken, beschreven en aangewezen als gemeentelijk monument. Daarnaast heeft  de gemeente het langjarige onderhoud en beheer van begraafplaatsen en graflocaties geregeld. Samen met bewoners heeft de gemeente gekeken hoe begraafplaatsen hersteld of heringericht kunnen worden. Belangrijke lokale personen worden herdacht. Voor bewoners en bezoekers heeft Aalten de rijke geschiedenis ontsloten door middel van folders, informatiepanelen, en wandel- en fietsroutes.

Heemschut hoopt dat door de voordracht meer mensen het bijzondere funeraire erfgoed in de gemeente Aalten gaan ontdekken.

 

Motivatiebrief 15 oktober 2015

Cultuurhistorische Begraafplaatsen Aalten


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.