Nieuwsbericht

Bouw appartementen bedreigt De Muse in Malden

De Muse is een van de oudste gebouwen in Malden. Malden was een lintdorp met wat boerderijen, een paar kroegen en een kerk met pastorie. De pastorie werd vanaf 1852 de lagere school, nu De Muse. Deze plek in het centrum herinnert aan vroeger tijden en vormt een oase van rust en schoonheid tussen de hoge moderne bebouwing. Het plan om hier een kolossaal appartementencomplex pal naast de Muse te bouwen is de nekslag voor dit bijzondere erfgoed.

Het Erfgoedplatform van de gemeente Heumen heeft een zienswijze tegen deze plannen ingediend. Heemschut ondersteunt deze zienswijze met een eigen zienswijze en een aanvraag tot aanwijzing als gemeentelijk monument voor het complex De Muse.

Zoals het Erfgoedplatform in haar brief schrijft “ De Muse heeft in alle plannen die er zijn gemaakt om het centrum van Malden meer sfeer en beleving te geven een centrale plek in genomen door zijn uitstraling, geschiedenis en locatie. Een centrum heeft niet alleen woningen en winkels nodig maar ook plaatsen voor ontmoeting, cultuur en recreatie”.

Heemschut gaat ervan uit dat het onderzoek naar de waarden van dit complex zal aantonen dat het een mooie plaats op de gemeentelijke monumentenlijst verdient. Behoud van erfgoed is immers essentieel voor onze samenleving, het vertelt onze geschiedenis van generatie op generatie. Het is de taak van de gemeente om erfgoed in stand te houden.

Visualisatie van het bouwplan

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2023 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.