Nieuwsbericht

Breng het water terug in de Tilburgse Piushaven

Heemschut Noord-Brabant sluit zich aan bij het pleidooi van Heemkundekring Tilborch om de tweede havenarm van de Piushaven weer in ere te herstellen. Door de gedempte havenarm weer terug te geven aan het water, zou Tilburg een mooi stukje historie terug kunnen brengen.

Wie de geschiedenis van Tilburg kent weet dat het weinig gescheeld of de hele Piushaven was verdwenen, zo schrijft Heemschut Noord-Brabant in haar brief aan het College. Dankzij succesvolle acties kantelde de opinie en is in ieder geval één havenarm blijven bestaan. Nu hier de woningbouw uit 1983 wordt gesloopt, ontstaat de kans om de zuidelijke havenarm weer te ontdempen. Heemschut hoopt dat Tilburg deze kans grijpt om de historische structuur van de totale haven te herstellen.

Het dempen van singels, havens en grachten was een trend in de vorige eeuw. Nu is juist de tendens om het water terug te brengen in de stad en de dempingen terug te draaien. Zo heeft de stad Utrecht inmiddels haar singel weer terug.

Over de Piushaven

De Piushaven bestaat in 2024 al 101 jaar en is een stukje tastbare geschiedenis over hoe het vrachtvervoer via water aan het begin van de 20e eeuw plaatsvond. Goederen werden via het Wilhelminakanaal verscheept en in de haven gelost en geladen. Het Wilhelminakanaal vormt samen met onder andere de haven, het havenkantoortje, de draaibrug met brugwachtershuisje een ensemble.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.