Nieuwsbericht

De aantasting van de Buitenstad aan de rivierzijde van Zaltbommel

In het kielzog van de oude vestingwerken van Zaltbommel is een omvangrijke scheepswerf geweest. Deze scheepswerf bestond uit een reeks van gebouwen waaronder de grote afbouwhal en gebouwen voor de vervaardiging van scheepsonderdelen. De scheepsactiviteiten zijn vele jaren geleden verdwenen en het grootste deel van de omvangrijke gebouwen heeft inmiddels een andere functies gekregen.

Nu ook deze functie komt te vervallen, worden er plannen voor appartementenbouw aan de rivier ontwikkeld. Deze nieuwbouw aan de rivier wordt vier lagen hoog.
De relatief bijzondere gebouwen, niet alleen vanwege hun omvang maar ook door de nog aanwezige grote kraanbaan en scheepshelling ten behoeve van de vroegere scheepsbouw en reparatie, zouden hiervoor moeten verdwijnen. Dit ensemble van scheepsbouw langs de rivier de Waal is uniek te noemen en van grote cultuurhistorische waarde voor de scheepsbouwgeschiedenis. Het gebied is gelegen binnen de beschermde historische onderdelen van de vestingwerken.

Heemschut heeft per brief aandacht gevraagd bij de gemeente Zaltbommel. In het cultuurhistorische waardenonderzoek uit 2014 is een aantal gebouwen hoog gewaardeerd, maar bij de nieuwe plannen komt dit helaas niet tot uitdrukking.
Van het gehele historische gebied moet nu een aanvullende studie worden gemaakt hoe de herbestemming en behoud van dit waardevolle industriële erfgoed in combinatie met nieuwbouw mogelijk kan worden.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.