Nieuwsbericht

Deventer wil zes gebouwen als monument aanwijzen

Momenteel onderzoekt de gemeente Deventer of zes gebouwen tot gemeentelijk monument aangewezen kunnen worden. Bond Heemschut en het Cuijpersgenootschap hebben hier ruim twee jaar geleden om verzocht. Het gaat om relatief jonge monumenten uit de twintigste eeuw zoals bijvoorbeeld de Bussink Koekfabriek of de Maranathakerk, een ontwerp van architecten Aldo en Hanny van Eijck.

Verantwoordelijk wethouder Carlo Verhaar: “Deventer heeft veel monumenten die we beschermen. Het is van belang dat we ook de pareltjes uit de recente geschiedenis behouden voor de stad. Dat betekent niet dat er niets meer kan, maar dat bij een verandering, belangrijke elementen behouden blijven. We doen het heel zorgvuldig dus eerst doen we onderzoek.”

Het gaat om de volgende panden:

  • Bussink Koekfabriek, Bussinkweg 3
  • Voormalig hoofdkantoor Thomassen en Drijver, Zutphenseweg 51
  • Voormalig Nederlands Hervormd wijkcentrum, Johannes Van Vlotenlaan 85
  • Maranathakerk, Maranathaplein 1
  • Voormalige Vrouwenarbeidsschool, Diepenveenseweg 136/136A
  • Voormalig Pathologisch- anatomisch en Bacteriologisch- serologisch Laboratorium, H.G. Gooszenstraat 1

De panden krijgen voorbescherming. Dat betekent dat ze bij een vergunningaanvraag al als monument worden behandeld. Na onderzoek en advies van de commissie monumenten neemt B. en W. van Deventer een definitief besluit waarbij naast de monumentale waarden ook de belangen van de eigenaren worden gewogen.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.