Nieuwsbericht

Ede is voornemens in te grijpen bij verval boerderij Pothoven

De gemeente Ede heeft het voornemen op te treden tegen het verval van de rijksmonumentale boerderij Pothoven in Ede. Dat heeft de gemeente aan de eigenaar kenbaar gemaakt. Het verval van een monument is strafbaar.

Erfgoedvereniging Heemschut en de Vereniging Oud Ede hebben geconstateerd dat het Rijksmonument boerderij Pothoven, Lunterseweg 40 in Ede op dit moment aan de buitenzijde ernstig aan het vervallen is.

Hoewel het terrein niet mag worden betreden, is van afstand te zien dat vrijwel alle ruiten kapot zijn, loodstroken niet goed aansluiten, (nok)vorsten kapot dan wel weggezakt zijn en het dak op verschillende plekken aanmerkelijke slijtage vertoont.

Wij denken dat er sprake is van achterstallig onderhoud. Wanneer nu geen maatregelen worden genomen zal dit leiden tot ernstige schade aan het monument. De boerderij staat al langer leeg. Wij zijn van mening dat een langer uitstel van het noodzakelijk onderhoud niet meer verantwoord is.

De gemeente Ede is daarom eind vorig jaar aangeschreven om op te treden tegen het verval. Het verval van een rijksmonument is bij wet strafbaar. De gemeente heeft hierop gereageerd en laat weten dat zij de eigenaar hebben laten weten voornemens zijn om een dwangsom op te leggen als het verval niet wordt opgelost. Daarvoor is een termijn gesteld. Het is nog niet duidelijk of de eigenaar heeft gereageerd. 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.